изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:20 EEST
Протестите се роят    
Новини Правителствената оставка не само не спря протестите в София и в цялата страна. Напротив - те започнаха да се роят. Освен довчерашните бунтове срещу цените на тока, бедността и властта от вчера има и митинги в подкрепа на кабинета в оставка и лично на Бойко Борисов.

Към 18 ч снощи около 200 от бунтуващите се срещу властта се събраха край езерото "Ариана" в Борисовата градина в столицата. През деня организаторите им обявиха, че народното недоволство няма да избуи в политическа партия или неправителствена организация. "Бойко Борисов е предател, защото той наистина трябва да си тръгне, но след като реши проблема с енергийните монополи", казаха те.

Вчера инициаторите на протеста се обединиха около екзотичната идея за нов световен ред. Партии в България въобще не трябвало да има. Поискаха народовластие с нова конституция и заклеймиха политическата мъгла. Бойко трябва да назначи Велико народно събрание веднага и да обяви мажоритарни избори за депутати, искат организаторите. Чу се и за "уволнение на президента" и свикване на "гражданска асамблея". На въпрос как ще се процедира, в случай че някой народен избраник не изпълни волята на народа, Ангел Славчев от протестиращите с възрожденски плам обяви: "Убийте ме с камъни!"

Вечерта край "Ариана" друг от организаторите на бунта Янаки Генчев взе мегафона и поздрави протестиращите с победата им над Борисов, "който подаде оставка". Генчев призова протестиращите да си "подобрят образа" и да няма ексцесии като във вторник вечерта. Предложението му бе да останат край езерото, за да не блокират отново движението и така да настроят столичани срещу себе си.

Но в крайна сметка групата от недоволни, която вече бе чувствително набъбнала - около 1000 души, пое към парламента. Този път гръмнаха само две бомби. По-късно протестиращ с маска на лицето запали европейското знаме на Орлов мост. Но бе прогонен от останалите с викове "Провокатор". Преди да се отправят към парламента, протестиращите запазиха минута мълчание и коленичиха под звуците на химна на България в чест на невинно пострадалите при сблъсъците с полицията предната вечер.
Пред Народното събрание те бяха пресрещнати от агитка от стотина души, която викаше в защита на Борисов. До бой между двата лагера за щастие не се стигна, тъй като пробойковистите бяха зад плътен полицейски кордон. Полицаите снощи бяха в пъти по-малко, отколкото предишните дни.

Протестите в защита на Борисов започнаха още на обяд в София, когато се оказа, че има сформирана фейсбук група в негова подкрепа. Според вътрешния министър Цветан Цветанов към нея само за два часа се присъединили 12 000 души. Далеч по-малко обаче бяха дошлите пред парламента на живо.

Протести "за" Борисов имаше и в страната. Около 200 души се събраха снощи в Бургас, за да защитят премиера. Те носеха плакати - "Г-н Борисов, моля ви, не ни оставяйте". Трийсетина души се събраха на площада пред Централната поща в Пловдив, за да изкажат подкрепата си за него. Проправителствени митинги имаше и в други градове на страната - Гоце Делчев, Стара Загора, Пазарджик и т.н.

В почти цялата страна се проведоха и традиционните протести срещу високия ток и исканията за промяна на политическия режим. Никъде нямаше ексцесии.
Над 300 негодуващи се стекоха в сряда вечерта на поредния митинг пред касите на "Енерго Про" в центъра на Велико Търново. "Партиите вън!", скандираха протестиращите. Те развяваха знамена , пееха патриотични песни и бяха издигнали плакати с надписи: "Мафията вън!", "Ние на студено, те на топло." Протестиращите демонстративно разпръснаха дребни стотинки като символ на ширещата се беднотия в страната. "Искаме свикване на Велико народно събрание и нова конституция", заявиха недоволните.

За пореден ден по улиците в Стара Загора излязоха близо 2000 души. За разлика от предишни дни те не викаха "Оставка", а скандираха "Мафията вън от парламента", "Боклуци. Искаме промяна" и настояваха за мажоритарни избори.
Към 18,30 ч президентът Росен Плевнелиев разпространи позиция, в която се казва: "Гражданите имат своите основателни искания. Те ще бъдат чути, ще намерим решения и ще го направим по законен и демократичен начин." В декларацията си Плевнелиев призова: "Нека да помним и да си даваме сметка, че поколения българи са се борили да имаме днес правова и демократична държава! България през 2013 г. не е България през 1997 година!"
Днес протестите ще продължат. Три митинга ще има в София. От 8 до 16 ч в градинката на парламента е обявен митинг в подкрепа на кабинета "Борисов". Междувременно от 11 до 13 ч на площада до президентството е организиран протест "за чиста и свята република, народът срещу мафията". От 17 до 21 ч от "Позитано" 20 ще тръгне шествие към парламента, организаторите му се обявяват против политизирането на протестите.  http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Протестите се роят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди