изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:54 EEST
ДЪРЖАВАТА ГОРИ: ДКЕВР дава заден за тока и ЧЕЗ    
Новини

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера изведнъж мина в “режим на изчакване” по две горещи теми - отнемането на лиценза на ЧЕЗ и намаляването на цената на тока от 1 март. Това стана ясно след пресконференция на ведомството в сряда. Към момента от регулатора не могат да кажат дали наистина електроенергията ще поевтинее от март с 8%, защото от Националната електрическа компания (НЕК), не са го предложили.



Според източник от ведомството самата НЕК също изчаква как ще се развие политическата обстановка. Дружеството дори било приготвило обосновка за увеличение на цената от юли, която най-вероятно няма да внесе в ДКЕВР.

Изчаква се и с решението за ЧЕЗ. Във вторник вечерта енергийният регулатор заседава до късно, за да изпълни заръката на премиера и прокуратурата, и към 20 ч обяви, че започва процедура по отнемане на лиценза на доставчика на ток в Западна България.

Вчера по обяд обаче от ведомството обявиха, че са дали срок от 7 дни на ЧЕЗ, за да се поправи. Освен това от комисията са назначили изслушване на доставчика на ток на 16 април. Едва след това ще има друго заседание, чиято дата не е насрочена, на което да се вземе решение.

На двете компании - “ЧЕЗ Електро” и “ЧЕЗ Разпределение”, са съставени общо 21 акта за нарушения. Зам.-председателят на ДКЕВР Андон Роков съобщи, че част от тях са заради нарушения на закона за обществените поръчки и защото дружеството не е връчвало протоколи, когато е сменяло електромерите на абонатите си.

От ЧЕЗ коментираха пред “Труд”, че не са получили все още мотивите за започване на процедура за отнемане на лиценза, както и какви нарушения са направили.
До редакционното приключване на броя енергийният регулатор така и не публикува мотивите си за процедурата срещу ЧЕЗ.

Чехия ни иска обяснения

Премиерът на Чехия Петър Нечас заяви, че казусът с лиценза на ЧЕЗ в България се политизира и ще иска обяснения от София. Проблемът с високите цени на тока в България е политизиран и изявленията на български представители за ЧЕЗ са “нестандартни”, отбелязва Несач в прессъобщение.

“Очаквам България като членка на ЕС да спазва международните си задължения, европейските закони, а също и собствените, включително касаещите защитата на чуждите инвестиции”, добавя премиерът. Той ще обсъди ситуацията с шефа на ЧЕЗ, но иска да чуе мотивите за тази “безпрецедентна стъпка” и от български представители.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба изрази тревога, че българският премиер Борисов първи обявил, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет. “Според законите в ЕС това не е политическо решение, а на независим регулатор”, каза Куба и се закани да обсъди проблема с еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ГОРИ: ДКЕВР дава заден за тока и ЧЕЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди