изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:09 EET
С ОСТАВКАТА НА КАБИНЕТА БОРИСОВ И ГЕРБ БЕ ИЗБЕГНАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ    
КоментариПод натиска на стотиците хиляди протестиращи срещу бедността, некадърността на управлявалите през последните 23 години и доказалата се неработеща политическа система вчера премиерът Бойко Борисов подаде оставка на кабинета на ГЕРБ. Оставката предстои днес да бъде гласувана от Народното събрание.

Протестиращите вече изясняват и конкретизират исканията си. Като най-главна цел се поставя свикването на Велико народно събрание и смяна на политическата система, наложена при "пиянството на един народ" след падането на социализма от стратега на "промяната" Андрей Луканов.
Какво следва? Очевидно е, че нито една партия няма да поиска да състави нов кабинет на "самоубийството". Предстои президентът Плевнелиев да поеме ход за експертен или служебен кабинет. Той ще има за главна цел свикването на нови парламентарни избори и, поне за пред милионите избиратели, тези избори да бъдат честни, в което се съмнявам поради балканския ни характер и членовете на ръководствата на основните партии.
Има много време, за да се направи точна прогноза кой ще спечели идващите избори, освен това се очаква създаването на нова партия или мощно гражданско движение от сегашните организатори на протестите. Очаквам голяма битка на протестиращите с партиите за свикване на Велико народно събрание, промяна на политическата система и Конституцията на Република България.
Очакват ни и трудни икономически месеци, може би година. Така или иначе, в това време институциите трябва да работят перфектно, ясно е, че това ще става под натиска на протести и митигнги, с прякото или косвено влияние на политически сили и чужди държави, както и на могъщи монополи.
Истина е, че и този път, както през 1989 и 1997 години, бяха избягнати жертви. Истина е, че се чувства известна доза оптимизъм и нарастваща енергия - главно сред младите хора - за реални промени към достоен живот.
Имаме реалния шанс да опазим България от изчезването й, ако не се робува изцяло на лични и партийни интереси.
Загадка в тези процеси остава поведението на ромското население, което е с реални възможности за накланяне на везните при избори. Очевидно е, че политическите партии ще посегнат към бюлетините на това население, но пък имаме възможността този път с промени в Конституцията да решим завинаги този проблем - задължително гласуване на парламентарни избори, допускане до избори само на плащащите данъци или с основно образовани или някакви други регулационни форми, които трябва да посочат експерти и политици.
Няма нужда от много думи, защото, както е казал Апостола на свободата, "ние сме във времето и времето е в нас", т. е. динамиката на процесите е огромна и предстоят - ако не ежечасни, то поне всекидневни промени.
Ако сте оптимисти, че народът може да решава съдбата си - участвайте активно в прецесите. Ако не сте  - пак участвайте в процесите, поне с гласа си на изборите. И в двата случая, не падайте духом, защото ни очакват тежки дни и месеци, но този път поне имаме шанс да изплуваме от блатото на управлявалите досега България, които се постараха да източват от него и последните живителни капки свежа вода, но... За радост на народа - не успяха.
Димитър ДУКОВ
 


Сходни връзки

С ОСТАВКАТА НА КАБИНЕТА БОРИСОВ И ГЕРБ БЕ ИЗБЕГНАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди