изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:21 EET
Добрич се прощава с Никола Богданов    
НовиниIN MEMORIAM

Отиде си една от ярките личности на съвременното българско изкуство

НИКОЛА БОГДАНОВ
12.07.1932 г. - 21.02.2013 г.


С много тъга културната общественост на Добрич се прощава с големия скулптор, общественик и почетен гражданин на Добрич, чийто творчески и житейски път утвърди мястото му сред личностите с изключителен принос за развитието и просперитета на българското изкуство и култура.
Никола Богданов е роден в Търговище, но целият му съзнателен живот е свързан с Добруджа. Средно образование завършва в гр. Добрич, а висше през 1962 г. в Художествената академия - София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност "Декоративно-монументална скулптура". През 1967 г. става член на секция "Скулптура" при СБХ гр. София. От 1963 г. до 1981 г. работи като художник - проектант в Куклен театър гр. Добрич. През 1964 г. основава Дружеството на художниците в гр. Добрич и е негов дългогодишен творчески секретар. Никола Богданов е активен участник в набирането на фонда на Художествената галерия в гр. Добрич, както и на други галерии в Добруджа. Той е един от инициаторите на Общата художествена изложба "Земята и хората", която в продължение на няколко десетилетия се осъществяваше в Добрич и привличаше художници от цялата страна. Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на много селища в Добруджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в региона и страната.
Добруджанци ще го запомнят с многобройните му дарителски жестове, сред които са и монументалните творби „Васил Левски" и „Св. св. Кирил и Методий". През 2002 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин" на Добрич.
Българската култура загуби една голяма личност, загуби човека, който приживе сподели: „Нищо през годините не е могло да разклати вярата ми, да помрачи възгледите ми за красотата на света, в който живеем... Над всичко умея да обичам, в това се крие моята тайна..."

Поклонението ще се състои на 23. 02. 2013 г. от 10.00 до 13.00 ч. в Художествена галерия-Добрич. Опелото е от 13.30 ч. в Храм "Арх. Михаил" в Гробищния парк.
 

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

Добрич се прощава с Никола Богданов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди