изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:23 EET
Вървим към служебно правителство, обяви Плевнелиев    
Новини

Конструктивен, честен диалог са провели участниците в консултациите при президента. Очевидно вървим към съставянето на служебно правителство, обясни държавният глава. Трудно, почти невъзможно, по думите на Росен Плевнелиев, е да се постигне компромис. В понеделник той връчва мандат на ГЕРБ, след това на БСП и ДПС.



Възможните избори ще са в средата до края на май. След разговори ще се уточни и точната дата.
Дейността на парламента ще продължи до изтичане на неговия мандат, каза още президентът. Това най-вероятно ще е още следващата седмица.

41-вото Народно събрание ще трябва да приеме важни решения, които да гарантират спокойната работа на служебния кабинет. Трябва да се финализира Законът за енергетиката, за да се коригират цените на тока. Трябва да се приемат и Закона за енергийната ефективност и Закона за черноморското крайбрежие, изтъкна още той.

До понеделник ще уточним и други важни теми, каза още Росен Плевнелиев.

По думите му е постигнат пълен консенсус, че служебното правителство трябва да гарантира спазването на Изборния кодекс. То трябва да гарантира честни и свободни избори.
Ще бъде поканена разширена мисия на ОССЕ, която да гарантира прозрачния вот. Предстои и интензивна работа с ЦИК, за да има безпроблемно протичане на вота.

На няколко пъти президентът си пожела честно състезание на политически платформи. Сегашното НС ще трябва с поредица от срещи да работи за подготовка на старт на служебното правителство, обясни още президентът. То ще обяви приоритетите си на време, по думите на Росен Плевнелиев, но поясни, че негов основен приоритет освен изборите ще е овладяване на кризата във всичките й форми.

Служебният кабинет ще продължи да работи за финансовата стабилност, ще работи за нормално разплащане с еврофондовете. Президентът обеща да се развържат ръцете на ДКЕВР, за да отговори на очакванията на хората.

Служебното правителство трябва да бъде професионално, експертно, каза още държавният глава. Всички партии осъзнават, че са необходими ефективни механизми за граждански контрол, поясни още Плевнелиев. В своите платформи партиите ще кажат как гражданите ще участват в контрола на държавните регулатори. Всички партии ще трябва да се адаптират към новата ситуация, каза Плевнелиев.

ВНС ще бъде подготвено, стана ясно от думите на президентът. Около това са се обединили и формациите. Правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден, изтъкна той. Партиите и той са съгласни, че институциите трябва да продължат работата си.

От това какво ще се случва в следващите седмици, по думите му, ще стане ясно до колко са устойчиви демократичните ни устои. Всички са се обединили около стабилността на държавата и на ситуацията.

Нека да се представим достойно, нека покажем на света, който ни гледа, че сме една демократична държава, в която законите се спазват и са над всичко и всички, призова Росен Плевнелиев.

Той обеща да бъде гарант за стабилността и демократичността у нас. Очаквам позитивна кампания, точни и ясни послания, поясни още президентът.

От ГЕРБ са декларирали, че няма да приемат мандата, но ще се спази конституционната процедура. Затова и трябва да се даде в понеделник мандата на ГЕРБ.

Избран съм от българските граждани и ще работя за тях. Така държавният глава отговори на въпрос дали не трябва и той да си подаде оставката.

В момента няма ясна кандидатура за премиер и членове на кабинета, макар че от два дни президентът мисли кои да са членовете на служебния кабинет.

Подкрепям гражданската енергия, каза още държавният глава. Според него тя е градивна и той не се притеснява от протестите. Росен Плевнелиев иска да разговаря с техните представители, от които обаче иска конкретни решения за изход от кризата.

Припомняме, снощният протест в София от парламента се пренесе пред президентството, като хората искаха не служебен кабинет, а свикване на Велико Народно събрание, което да промени конституцията.

Работя за стабилност, коментира още държавният глава. Ще преговарям с хора, които могат да работят по приоритетите на служебното правителство, подчерта Плевнелиев.

В близките дни ще стане ясно повече за обществения съвет към президентската институция, каквато идея лансира държавният глава. Той ще заработи още от първия ден на служебния кабинет.

Президентът настоява за работещи институции. Служебният кабинет трябва да влезе с летящ старт, смята още държавният глава. Той трябва да взема ясни решения, допълни той. Според него институциите влизат в режим, в който много важен е диалогът.

Той иска да преговаря с легитимните представители на протестиращите. Той не изключва в бъдеще обществени съвети към всички министерства. Плевнелиев иска преговарящите да са добронамерени. Служебният кабинет, според него, ще е шанс за протестиращите да лансират идеите си.

Елате да работим заедно, призова той легитимните представители на протестиращите. Държавата не е кола, която по думите му да се бута надолу и протестиращите да гледат как върви надолу.  http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Вървим към служебно правителство, обяви Плевнелиев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди