изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:39 EEST
Той ли е най-добрият за България?    
По света Той е най-добрият за България - така мисли Цветан Цветанов за шефа си Бойко Борисов. Много българи обаче са на противоположното мнение, пишат днес редица немскоезични издания. Ето как коментират те събитията в България:

След оставката към нови избори: хиляди привърженици на Бойко Борисов се явиха с овце и трактори пред българския парламент, за да засвидетелстват подкрепата си за своя идол. Шефът на ГЕРБ им благодари, а заместникът му Цветан Цветанов обяви курс към нов мандат на ГЕРБ и преизбиране на Борисов за министър-председател - "тъй като той е най-добрият за България!". Много българи обаче са на противоположното мнение, пише в тази връзка австрийският "Ди Пресе". Въпреки оставката, подадена очевидно по тактически причини, многохилядните протести продължиха. Средната заплата в страната, която е в дъното на социалните статистики, е между 360 и 400 евро, а пенсионерите са принудени да преживяват с жълти стотинки. Една четвърт от българите живеят на границата на бедността, пише "Ди Пресе" и задава следния въпрос: защо българите и румънците останаха бедни и след влизането си в ЕС? Отговорът: причините са многообразни, като немалка част от тях са "домашно производство". Важни задачи като изграждането на независимо правосъдие или пък преборването на корупцията си останаха неизпълнени, коментира "Ди Пресе" и продължава:

Отчаяние и гняв

Оставката на правителството не само не потуши протестните настроения, а дори ги възпламени още повече, пише в. "Юнге Велт"

 

 

И двете държави подобриха инфраструктурата си с помощта на ЕС. Но въпреки ниските заплати и ниските данъчни ставки, инвестиционният бум така и не се състоя. За разлика от южноевропейските държави-членки на ЕС, България и Румъния успяха да стабилизират финансите си, но правителствата платиха за стабилността със социални вълнения - и със своето падане.

Германският "Тагесцайтунг" също акцентира върху ниските заплати в България, които не стигат и за най-необходимото, държавните помощи - още по-малко. Помощта, оказвана от роднини и приятели, е решаваща за оцеляването в тази страна, пише берлинският всекидневник. Той разказва на читателите си историята на Мария Генова, която през 2009-та еуфорично гласувала за Борисов. "Това е човек, пълен с енергия, който знае какво мисли народът", казва тя тогава, надявайки се, че той ще раздвижи нещата и ще се погрижи и за възрастните хора. След протестите, довели до оставката на правителството, 79-годишната пенсионерка е разочарована във всяко отношение. "Всичко това ни показа още веднъж на колко ниско ниво са нашите политици. Те само използват народа за целите си", казва Мария. След 40 години трудов стаж пенсията й е 200 лева, като почти цялата сума отива за медикаменти. Жената би била загубена без парите, които й изпращат роднини и приятели от чужбина.

Борисов се опитва да обърне настроенията на улицата в своя полза, отбелязва австрийският "Дер Щандарт". Според изданието, Борисов вече е започнал предизборната си кампания и иска бързо да приключи нещата. Левият всекидневник "Юнге Велт" коментира събитията в България под заглавието "Неолиберална катастрофа". Изданието посочва, че протестите не са насочени само към смяната на отделни личности, а към смяна на системата като цяло. Според "Юнге Велт", с оставката си Бойко Борисов се е опитал популистки да тушира предизвиканата от неговото правителство неолиберална катастрофа. Но великодушното "овластяване" на народа не е доброволно - ако правителството би останало на власт, социалният метеж, породен от високите сметки за тока, не би могъл да бъде удържан. Защото нито оставката на недолюбвания финансов министър Симеон Дянков, нито уверението на Борисов за намаляване на цените на тока с 8 процента успяха да успокоят духовете. И тъй като успехите окриляват, оставката на правителството не само не потуши протестните настроения, а дори ги възпламени още повече. В тази връзка "Юнге Велт" пише, че характерно за сегашния български бунт е засилващото се убеждение, че не става дума само за смяна на правителството - стои въпросът за смяна на системата.

Когато народът се вдигне

Борисов дойде на власт с обещанията за повече сигурност, повече справедливост и повече благосъстояние, припомня "Нойе Цюрхер Цайтунг"

 

 

За събитията в България пише и "Нойе Цюрхер Цайтунг" - в коментар, озаглавен "Когато народът се вдигне". Основната теза в анализа е, че правителството е паднало заради политиката си на икономии. Изданието пише, че българското правителство е сред малкото в ЕС, които във времената на криза са извършили точно това, което Брюксел винаги е изисквал за саниране на държавния бюджет. Българите успяха да преодолеят най-лошото и дори отбелязаха известни успехи, което е забележително не на последно място в контекста на обвързаността на българската икономика с гръцката. Швейцарското издание е поредното, което изтъква, че политиката на икономии е имала и съответната цена - изблиците на гняв, предизвикани от твърде високите сметки за тока и парното.

"Нойе Цюрхер Цайтунг" припомня и обещанията, с които Борисов дойде на власт - повече сигурност, повече справедливост и повече благосъстояние. Очевидно обаче очакванията са били твърде високи, заключава швейцарският вестник, който също прави паралел между съдбата на правителствата в България и в Румъния.

АГ, ДПА, НЦЦ, ДЩ, ДП, ТАЦ, ЮВ, Б. Михайлова; Редактор: Д. Попова-Витцел

http://www.dw.de

 


Сходни връзки

Той ли е най-добрият за България? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди