изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:22 EEST
Политиците – тези крадци ...    
По света

Думите са на смутителя на политическите дадености. Човекът, който пробужда и агитира, но не за себе си, а за хората. Засега само в Италия. Италия гласува на 24 и 25 февруари. Изборите са съвсем изключителни. Защото партията, която доминира е "партията" на негласуващите, отсъстващите, отвратените от политиката.



Страхувайки се да не бъдат бламирани, италианските политици предпочетоха да предлагат телевизионно предизборните си ястия, а не да се изправят пред откритите площади. Всички, без един – Бепе Грило /Beppe Grillo/ - водачът на "Движението пет звезди". С кемпера си той преброди страната и напълни площадите. Евронюз го последва в Сицилия ...

Нищо не спря Бепе Грило. Бившият комик, сега известен блогър и смутител на италианската политика, води кампанията си с биене на барабана. Неговото политическо движение би могло да разбие статуквото. Миналата година той превзе Парма и стана първа политическа сила в Сицилия, бившата крепост на Берлускони.

Този, който се бори срещу политическите технократи не вижда себе си като премиер.

"Аз не съм кандидат. Не съм мислил никога да влизам в парламента. Това не е в природата ми. Политиците – тези крадци, тези хора, които ограбиха страната ни, не могат дори до си представят, че някой, бил той и комик като мен, би могъл да направи за другите нещо без парично възнаграждение.

Той предпочита да остане извън листата на своите привърженици - кандидатите /за влизане във властта/. Всички те бяха предварително подложени на избори в интернет и всички те като него искат да спрат разточителната политическа система.

"Първото нещо, което ще направим, е да върнем парите, изхарчени за изборите. Ние ще отрежем финансовата пъпна връв. Няма да "усвоим" около 100-те милиона евро, които нашата партия ще получи, влизайки в парламента. 15-те депутати, които имаме в сицилианския парламент, намалиха собствените си заплати със 70%. Те отвориха сметка, вписана в годишния регионален бюджет и с тези пари финансират фонд за микрокредитиране за фермери, рибари, търговци. Това е кредит за оцеляването, кредит за достойнството", казва Бепе Грило.

Кемперът, обществените места, са оръжия за този 64-годишен мъж, който провежда митингите си рок звезда и има усещане за думите като човек. Неговото кредо: пряката демокрация и "гражданите, които се избират помежду си".

"Искаме да дадем на хората инструментите на властта. Те трябва да имат последната дума. Искаме да се въведе референдуми за законопроектите, които парламентът трябва да бъде длъжен да обсъди според Конституцията.

Ето защо, ако 50 хиляди се нуждаят от закон, законът трябва да бъде обсъден в парламента. Днес Конституцията не го позволява. За нас гражданин е този, който казва "да" или "не" за магистрала, алея за велосипеди, болница, голям обществен строеж. Искаме гражданите да имат последната дума. Те трябва да са "държавата". Стига "посредници" .... "

И жените го харесват. 55% от кандидатите на движението са жени. Нечувано.

Онзи, който отказва да излезе по телевизията, Той е "палячо" за италианските медии. Тогава той отговаря:

"Вижте, Евронюз е с нас. Това е информационна мрежа за европейска информация на 2 езика. Те ще говорят за нас навсякъде. И трябва да ни вземат за глупаци от италианските Rete 3, Canale 5 или Rete 4, които не са безпристрастни?

Пламенните му тиради, прагматизмът му привличат разочаровани от всички страни. Наричат го популист? Така провокативно, той призовава своите поддръжници "популисти, популисти", крещи към тълпата ...

Това, което е сигурно, този гневен мъж извън обществото, който може да изпрати сто парламентаристи в Рим, тревожи Брюксел.

Това движение плаши Европа. Ние искаме да преразгледаме всеки договор или директива на ЕС, от Болкещайн /принципът, при който производителят се подчинява само на законодателството на страната-износител, което означава неограничена свобода за предприятията да мигрират към по-лекото законодателство - бел. ред./ до нашата военна намеса в Либия, Афганистан, Мали. Ние искаме да обсъждаме споразуменията за селското стопанство и риболова. Трябва да обсъдим дълга. Ние сме задушени от привлечения капитал. Ние плащаме 100 млрд. евро разходи годишно за дълг от около 2000 милиарда евро. Трябва да се намери решение. Аз го нямам, но трябва да го обсъдим. Ние имаме икономисти в движението и ние трябва да потърсим решение, защото дългът консумира живота ни. Няма пари, но има надежда. Погледнете в очите на сицилианците. Те изглеждат по различен начин. Промяната започва оттук. Европа, това е било прекрасно, когато бащите - основатели са го замисляли. Това се превърна в нещо друго.

Германия? Тя не е толкова добре, колкото си мислим. Ние изплатихме обединението й, но сега те започват да имат проблеми. Защото сега Западът е в криза".

Минимален доход от 1000 евро, намаляване на работната седмица на 20 часа, по-ниски заплати за политиците, изтегляне от еврозоната... Във всеки град - пълни площади. Когато неговите конкуренти инвестират в телевизионни предавания, той ги разбива с поглед и всички тук го разбират:

"Когато Китай се присъедини към Световната търговска организация, пое ангажименти в 21 точки. Не спазиха нито една. Говорили ли сте някога с китайци? Те не зачитат договорите. А аз съм задължен да следвам всичко, което правят? Чакай малко. Къде е написано това? Когато Ангела Меркел тръгна към Китай, тя им каза да си купят италиански облигации, а не германски. Китай купи, знаейки, че те са безполезни. Защо? Тъй като италианското правителство помогна да инвестират в Италия, благодарение на много благоприятни данъчни закони".

Няма почивка за Бепе Грило. Кемперът продължава пътуването си. Набързо един сандвич, още една проверка в лаптопа преди срещата в Палермо.

За Беппе Грийо "пряката демокрация" съвсем не върви с Европейския съюз.

"Искам връщане на суверенитета. Искам да си възвърна моя хранителен суверенитет. Дистрибуцията на храната се контролира от френски компании. Те идват тук и продават френско мляко и сирене. Тук? В Италия? Достатъчно... Аз искам да бъдат защитен. Опитайте да продавате китайска стомана в САЩ. Това е невъзможно. Ние сме демокрация. Това не е Съветски съюз. Тук, в Сицилия, рибарите са принудени да използват мрежи с по-големи дупки, наложени от ЕС. Тези мрежи са безполезни и рибарите трябва да използват незаконни мрежи, за да оцелеят и те унищожават околната среда. Те не могат да ловят риба тон, а японците могат. Те идват тук с рибарски кораби големи като самолетоносач".

Популист или не, Бепе Грило накара полуострова да мечтае. Движението му има между 18% и 23% от гласовете и следва да направи изненада на тези избори. Въпреки че неговите кандидати са неопитни, италианците, уморени от далаверите и лошото управление, могат да му дадат шанс, показва Евронюз.

Шанс на човека, който пробужда и агитира, но не за себе си, а за хората. Засега само в Италия.

По последни социологически проучвания Движението на Бепе Грило става третата политическа сила в Италия. http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Политиците – тези крадци ... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.33 секунди