изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:23 EET
ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРЕХИ АПЕЛИРА ПРОИЗВОДИТЕЛ ОТ ДОБРИЧ    
КултураЗа създаване на организация на производителите на орехи от Североизточна България апелира Борис Русев, производител и търговец от Добрич, съобщи АГРО.БГ.


Преди седем години той е създал 32 дка с трайни насаждения от орехи и лешници, които са в процес на преход към биологично производство. „Работим за създаване на организация на производителите на орехоплодни с цел достигане на единен пазар, отговаряне на търсенето и излизане с големи количества. Нашето производство изисква и скъпа техника, която може взаимно да сe ползва вътре в организацията“, поясни част от предимствата на обединението Борис Русев. По думите му от особена важност e да се обединят усилията на всички производители, защото само така ще се постигне реалната цена за положения труд.
В насажденията му са използвани два турски сорта Биледжик и Шебин, към които се насочил благодарение на проф. Иван Памуков от Шумен. С тези сортове от 2002 г. до сега вече има засадени близо 6000 дка в Североизточна България. Предстои двата сорта да получат сертификация у нас, допълни Борис Русев. Черупките на орехите са крехки, ядките – едри и лесно се отделят. При поливни условия стават едри и дават добър рандеман. Това ги прави изключително търсени на външните пазари, но за съжаление нашите фермери не могат да предложат големи количества. Всичко това налага сдружаване на производителите, подчерта още веднъж Борис Русев.
Биологично отглежданите орехи дават с 40% по-ниска продукция от конвенционалните. За сметка на това на международните пазари биологичните орехи се изкупуват по 5 евро за килограм, а останалите – по 1 евро за кг. 2012 г. се оказва лоша от климатична гледна точка за ореховата реколта в цяла Европа, разказва още Борис Русев. При благоприятни условия от едно дърво могат да се наберат до 400 кг орехи. През миналата година той прибрал първата реколта от насажденията си. Очаква след седмата година ореховите дръвчета да навлязат в активно плододаване. Амбицията му е след време да удвои и утрои градината с биологично отглеждани орехи и лешници.  НДТ
 


Сходни връзки

ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРЕХИ АПЕЛИРА ПРОИЗВОДИТЕЛ ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди