изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:46 EEST
Протестиращите: Програмен кабинет, промяна на изборния закон    
Общество  Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания по време на общонационална среща в Сливен. В неделя исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това те ще бъдат предоставени на президента Росен Плевнелиев.

Представителите на протестиращите обявиха исканията си: Продължаване на работата на сега действащия парламент; създаване на програмен кабинет; създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%; създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

Протестиращите искат още да отпаднат чл. 69 и чл. 103 от Конституцията, информира Фокус.

Те настояват за незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти потребители на електроразпределителни дружества, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките; намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия; 100% от евтиния ток произведен от АЕЦ Козлодуй да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите ощетяващи държавата и българските граждани; търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата от лицата подписали съответните договори; партийно управление и 50% гражданска квота на ДКЕВР.

Относно Топлофикация протестиращите се обединяват около следните искания: сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества като всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие; индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време да се знае реалната консумация; премахване на понятието „прогнозирано количество"; ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия; премахване на дружествата за топлинно счетоводство; разтрогване на всички концесии касаещи доставка на вода до гражданите, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества.

Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре ще му бъдат връчени исканията на протестиращите, а ако не го направи ще бъдат заведени с входящ номер в президентството. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Протестиращите: Програмен кабинет, промяна на изборния закон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди