изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:00 EEST
Протестиращи: ЕлектриЧЕЗки стол е сметката за ток    
Новини

Десетките хиляди протестиращи срещу монополите в столицата вече са пред сградата на Съдебната палата, предаде репортер на БГНЕС. На един от лъвовете пред сградата на съдебната власт недоволните окачиха европейското знаме и изрисуван от тях плакат, върху който е написано: "ЕлектриЧЕЗки стол – сметка за ток". На път за Съдебната палата протестиращите спряха на площад "Независимост", в пространството между президентството и Министерски съвет, където изиграха едно хоро и нададоха глас "Мафия" и скандираха "София", "Искаме си държавата". Според протестиращите съдебната система не работи в полза на обществото.



Докато бяха на Орлов мост, където блокираха движението, от импровизираната трибуна мъж попита докога феодали като Искра Фидосова ще управляват държавата. Искра Фидосова, която има килийно образование прави спецсъд, а би трябвало тя да е първата му клиентка, заяви протестиращият. Друг мъж се качи на трибуната и заяви: Мирослав Найденов доведе щастливи прасета и щастливи кокошки, но в България няма щастливи хора.

Протестът протича цивилизовано, без провокации. Веят се национални знамена, виждат се плакати "Стига капитализъм, стига грабене". Хората играха хоро на песента "Бяла роза". Основните искания са срещу енергийните монополи, иска се съд и за управлението на Борисов.

Също на Орлов мост протестиращите бяха издигнали от едната страна на моста, между двата орела, транспарант с надпис: "Бъдеще за младите", а от другата страна на моста плакатът бе: "Признайте, за да се прости и продължи". По средата на Орлов мост група хора, с викове "Българи юнаци" развяваха огромен трибагреник.

В началото на днешния протест, който е най-масов, президентът Росен Плевнелиев дойде пред МИЕТ, където протестиращите срещу монополите се готвеха, за да тръгнат на протеста. Президентът Плевнелиев мина покрай тях, ръкува се с някой от протестиращите и ги покани на среща следващата седмица. Множеството го посрещна с освирквания и скандирания "Мафия". Росен Плевнелиев беше лично охраняван от началника на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков и от зам.-началника полковник Калин Иванов.

Протести има в цялата страна, българи зад граница също подкрепиха сънародниците си в родината, като разпространяват снимки в социалните мрежи с надписи "Където и да сме по света, първо сме българи". В десетки градове на страната се провеждат масови протести срещу управлението на страната.

Във Варна 40 000 души излязоха по улиците на морския град. Шествието поведоха около 100 рокери с мощни мотори. "Искаме да се махнат всички корумпирани лица от Общината, които ни грабят над 20 години. Искаме честни депутати, които да ни защитават, а не да крадат и да заминават в чужбина след това", каза пред БГНЕС един от рокерите.

В Пловдив протестират около 10 000 души. Хиляди има и на протест в Стара Загора. Казанлък, Благоевград, Велико Търново и др. също са на улицата.

Над 1000 казанлъчани скандираха "Мафия", "Монополите вън", "Време е за младите" и "Стига лъжи, стига измама, време е за Промяна". Пълно разследване дейността на кабинета на Бойко Борисов за всички сключени приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвоените средства от еврофондовете и заменки, пък поискаха на митинга в Благоевград.

В Разград протестът беше поведен от ученици - един абитуриент в икономическата гимназия и двама единадесетокласници от техническата. Момчетата са присъствали на срещата вчера в Сливен и след като никой в града не пое ангажимента за втори протестен митинг, те вземат инициативата в свои ръце.

В Бургас протестиращите надуваха сирени, свирки и тромпети пред централата на ЕВН. "Искаме достоен живот", "Грижете се за хората, а не за партийния елит" бяха част от плакатите, които бургазлии издигнаха на площад "Тройката" в града. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Протестиращи: ЕлектриЧЕЗки стол е сметката за ток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди