изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:45 EET
УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ШОФЬОР, БЛЪСНАЛ И УБИЛ 70-ГОДИШНА    
Ред и сигурност

На една година условно с три години изпитателен срок бе осъден от Окръжния съд в Добрич 35-годишният Божидар Н. Я. Той е осъден за това, че на 13 декември миналата година около 13,10 ч. по улица в Добрич е блъснал и убил по непредпазливост 70-годишна добричлийка. Съдът е отчел, че шофьорът при управлението на товарния автомобил „Пежо Боксер” е нарушил правилата за движение, като при движението си назад водачът не е наблюдавал непрекъснато пътя зад превозното средство.



 Освен това, шофьорът е направил всичко, което е зависело от него за оказване на помощ на пострадалата.

Божидар Я. е работил като продавач–консултант, но в редки случаи се е налагало да управлява лекотоварни автомобили, с които се доставяли на адрес поръчките на фирмата. На 13.10.2012 г. и около 13,10 ч. подсъдимият и негов колега приключили с доставка на ул. „Чайка” и напуснали дома на клиента. Преди качването си в автомобила Божидар Я. се огледал в посока към кръстовището с ул. „Опълченска”, тъй като трябвало да измине определено разстояние в тази посока на заден ход. След като не видял хора, се качили с колегата му в автомобила. Подсъдимият потеглил на заден ход. Според обясненията му, той наблюдавал в огледалата за задно виждане улицата. По същото време 70-годишната жена пресичала улицата перпендикулярно на движението на колата, като държала кофа за смет. Подсъдимият и спътникът му не видели през страничните огледала пресичащата жена. След като изминали 73-74 м усетили удар в задната част на автомобила и чули викове. Божидар Я. спрял колата, придвижил я малко напред, изключил я и слязъл. Спътникът му също слязъл и двамата отишли до задната част на автомобила, където видели пострадалата да лежи на асфалта. Тя била с лице нагоре, краката й се намирали успоредно на колата, а тялото й под нейната задна страна. Подсъдимият я издърпал изпод автомобила, видял, че тя е зле и веднага се обадил на тел. 112. До пристигане на линейката я оставил да лежи на земята. Той изчакал пристигането на „Спешна помощ” и на полицейските служители. Жената починала при транспортирането й към болницата. Според съдебно-медицинската експертиза, причина за смъртта й е увреждане на вътрешните й органи – сърце, черен и бял дроб. Химическата експертиза не е установила концентрацията на алкохол в кръвта на шофьора. В последната си дума Божидар Я. е заявил пред съда, че съжалява за извършеното и се извинява за причинените болка и страдания.

Съдът е лишил Божидар Я. от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години. По искане на сина на пострадалата той бе конституиран като частен обвинител.

Делото е разгледано като съкратеното съдебно следствие, а обвиняемият е признал вината си. Поради това първоначално наложеното наказание от година и 8 месеца лишаване от свобода е намалено с 1/3 и е наложено 1 година лишаване от свобода, което е отложено с 3 години. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Варна. НДТ

 

 


Сходни връзки

УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ШОФЬОР, БЛЪСНАЛ И УБИЛ 70-ГОДИШНА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ШОФЬОР, БЛЪСНАЛ И УБИЛ 70-ГОДИШНА
Автор: Anonymous да 2013-02-25 @ 21:15 EET
момчето не е виновно ас бях на близо изнам за случая

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди