изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:55 EET
Дядо Йосиф подаде оставка    
Новини Американският митрополит Йосиф, който бе говорител на събора и има ключова роля за избора на своя близък събрат Неофит за патриарх, е депозирал оставката си пред Светия синод. Според запознати той е подредил епархията си, има подготвен заместник и иска да се завърне най-после в България.

През годините митрополитът, който изпъква сред членовете на синода с ерудицията си, на няколко пъти искаше да се завърне, но владиците в България не го искаха много. Последно Йосиф подаде оставка, след като се разбра, че има досие на сътрудник на Държавна сигурност - доста преди официалното обявяване през януари м.г.

Според източници от църковните среди Йосиф смятал да стане шеф на кабинета на патриарха, когато си дойде. Така ще му помогне в провеждането на два митрополитски избора - за катедрите на Русе и на САЩ, Канада и Австралия. Пък после можело и да се върне обратно в САЩ и да си изживее старините.

Сега синодът спешно трябва да определи и временно управляващ на Русенската епархия. Това може да са Амвросий Силистренски, Дометиан Видински и Гавриил Ловчански. Много е възможно точно конкурентът за патриаршеската корона да получи тази отговорност. По този начин могат да бъдат охладени мераците на Николай Пловдивски да издигне на поста някой от приближените си епископи - Антоний или Борис - игумена на Бачково. Това щяло да бъде отплата за участието в организираната от Николай подкрепа за дядо Неофит.

Според неофициална информация обаче новият патриарх бил казал, че дядо Николай не трябва да бърза да се радва. Всички в църквата обясняват ентусиазма на пловдивския владика да подкрепи Неофит, за да може да си прави каквото знае, докато му дойде времето. Още при определянето кой да бъде поканен на патриаршеския прием, Николай опитал да забрани да бъде поканен папският нунций, но бил отрязан. Подобни щуротии той правеше и при визитата на папата, припомниха църковници.

Групата свещеници и миряни, които преди събора пуснаха жалба до ВАС, не са се отказали да вредителстват. Те смятат да обжалват избора на патриарха. Сред тях е и вечният опозиционер Христо Латинов, бивш шеф на синодалните имоти и на свещоливницата, а сега - активист на “Подкрепа”. Коварният план, който се приписва на владиката Николай, бил да се свика събор, за да се промени изискването за възраст, дядо Неофит да бъде обявен или за нелегитимен, или за болен и т.н. Накрая догодина патриархът щял да се казва Николай. Силите, целящи дестабилизация, продължиха да разпространяват слухове и в деня на интронизацията, и вчера.

Междувременно от Пловдив дойде новина, че храмът “Св. Марина”, която Николай облепи с тапети, имал неплатена сметка от 2800 лева и може да остане без ток.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Дядо Йосиф подаде оставка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди