изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-09 @ 00:05 EET
Окръжен съд – Добрич, разглежда иск на държавата за собствеността на два имота в Шабла    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, разглежда гражданско дело, образувано по искова молба на държавата, представлявана от Министъра на Регионалното развитие и благоустройството, чрез пълномощника си Желязко Желязков – областен управител на Област Добрич срещу „Джитрейд” ЕООД – гр. Ловеч, и „Литекс пропърти” ЕАД – гр. София.

Държавата претендира поради противоречие със закона и невъзможен предмет да се обяви нищожността на договор от 03.06.2005 г. за замяна на два имота – частна държавна собственост, в землището на град Шабла с площ 75 614 кв. м и 103 246 кв. м., сключен между Началника на Национално управление по горите като продавач и „Джитрейд” ЕООД – гр. Ловеч, като купувач.

С втори иск държавата настоява да бъде признато за установено по отношение на „Литекс пропърти” ЕАД, че 16 броя поземлени имоти, образувани при разделяне на двата имота – предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се също дружеството да бъде осъдено да й предаде владението им.

Всеки от трите иска е оценен на стойност 487 631,90 лв.

В исковата молба на държавата, представлявана от Областния управител на Област Добрич, се посочва, че спорните имоти са изключителна държавна собственост. Замяната, осъществена по отношение на тях, противоречи на Закона за държавната собственост и на Конституцията. Твърди се, че имотите представляват пясъчни дюни, част от крайбрежната плажна ивица, която е публична държавна собственост. Единият терен е разположен между Черно море и земеделски земи и граничи с къмпинг „Добруджа” и почивни станции. Другият се намира между Черно море и Шабленската Тузла, граничи с къмпинг „Добруджа”, а южната му част попада зад оградата на военния полигон.

Ответниците заявяват, че е валиден договорът, с който „Джитрейд” ЕООД заменя 664 638 кв. от горския фонд - негова собственост, за въпросните два имота в землището на гр. Шабла. Според тях заменените имоти са представлявали гора и поради това не са били нарушени императивните норми на Конституцията на Република България и действащото законодателство. Ответниците настояват, че са действителни и всички извършени впоследствие сделки с имотите, в резултата на което „Литекс пропърти” ЕАД е станал техен собственик.

По искане на държавата Окръжен съд – Добрич, допусна да бъде изготвена комплексна съдебно-техническа експертиза, която трябва да установи границите, площта, предназначението и начина на трайно ползване на имотите, да посочи какво е предназначението на територията, в която попадат, да определи чрез преки геодезически измервания и наблюдения, съставляват ли тези имоти пясъчни дюни и т.н.

По настояване на ответниците освен геодезист съдът ще назначи за изготвянето й и вещо лице – лесовъд.

Делото е отложено за 23.04.2013 г.

26.02.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд


 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, разглежда иск на държавата за собствеността на два имота в Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди