изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:59 EEST
Криза: Парите в държавата свършват!    
Коментари Парите в държавата свършват. Фискалният резерв е стопен. В бюджета зее дупка от 500 млн. лв. към края на януари. Въпреки това финансовият министър в оставка Симеон Дянков обяви вчера, че България е финансово стабилна, пише в. "Преса".

Пред последните три години стана традиция хазната да е на червено поне до април. Дупката се пълни именно от резерва. Това позволява държавата да функционира. Сега обаче депозитната сметка на правителството зее празна. Четири милиарда е неприкосновеният минимум - това са парите от т. нар. Сребърен фонд и за АЕЦ "Козлодуй". Там финансовият министър не може да пипа.

В краен случай кабинетът може да емитира нов дълг. Ако правителството е служебно, чуждите пазари отпадат като вариант. Външният дълг е на практика международен договор, който трябва да бъде ратифициран от парламента. Ако той се разпусне, това няма да бъде възможно.

На родния пазар също може да се вземе заем. В емисионния календар на финансовото министерство е записано, че през 2013 г. ще се емитират вътрешни облигации за 1,2 млрд. лв. Дянков вече пусна книжа за над 870 млн. лв. От тях 800 000 лв. отидоха за субсидии на фермерите. Забавянето на превода към земеделците стана една от причините за падането на вицепремиера.

Като се дръпне чертата, излиза, че служебният кабинет ще може да се финансира само с още 330 млн. лв. Ако дефицитът в хазната се разраства и се появят неотложни и непредвидени плащания, тези пари няма да стигнат за нищо.

Държавата няма пари, но банките имат. Депозитите постоянно се увеличават и вече са за 52,42 млрд. лв. В същото време кредитирането е вяло. Именно затова трезорите ще влязат в ролята на спасител, ако черните сценарии за финансовото здраве на страната се сбъднат.

Няма да позволим България да фалира, нямаме интерес от това, коментираха местни банкери. Според тях, трезорите не могат да печелят във фалирала държава, от която инвеститорите бягат. Ако правителството емитира нов дълг, ще го купим, казаха финансисти. При лошо стечение на обстоятелствата и емисионният календар може да се промени, за да влязат свежи пари в хазната.

Само преди дни банките инжектираха във финансовото министерство 800-те млн. лв. за фермерите. Те дори бяха готови да купят дълг за 1,15 млрд. лв. при лихва от един процент. Следващия кабинет обаче ще трябва да върне заема на Дянков още през август.

Страната е стабилна, заяви вчера преди началото на Консултативния съвет за национална сигурност финансист номер едно в оставка. Той твърдеше, че в резерва има 4,7 млрд. лв., докато все още подопечното му министерство разпространи друга справка. Според нея на склад са 4,01 млрд. лв. Дянков обясни разминаването - Брюксел ни дължи 600 млн. за авансови плащания, които ще получим по-късно. И тези пати няма да попълнят хазната. Те ще се използват именно за погасяване на дълга през август.

Засега България има едно от най-ниските нива на дълг към БВП в Европа - 17,6% от БВП. Размерът му обаче постоянно расте. От началото на управлението на ГЕРБ задълженията ни са се увеличили с 4,303 млрд. лв. до 13,67 милиарда. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Криза: Парите в държавата свършват! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди