изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:14 EET
131 ГОДИНИ ОТ ПРЕИМЕНУВАНЕТО НА ХАДЖИОГЛУ ПАЗАРДЖИК НА ДОБРИЧ    
Новини

Днес се навършват 131 години от преименуването на Хаджиоглу Пазарджик на Добрич. Ето както пише в книгата си "Хаджиоглу Пазарджик. Някогашният Добрич от XIV век до 1882 г." Данаил Беряков:

Часовниковата кула в нягогашния гр. Добрич, който по време на румънската окупация е носил името БазарджикГрадският парк "Св. Георги"Паметникът на Хан АспарухВоенното гробище - 1927 г. 



 

С ИМЕТО ДОБРИЧ

 

В първите години след Освобождението на България от турско робство будното и патриотично българско население на Ха-джиоглу Пазарджик, което от довчерашен безправен роб става господар на собствените си съдбини, започва да урежда своите градски работи. Хората си дават много добре сметка, че старото турско наименование на града повече не може да остане. То е изживяло своето време. Това име е тъжен спомен от черните години на робството и следва да бъде заменено с българско, име, с което градът да бъде записан в страниците на новата българска история, в историята на свободния български народ.

Тъй като градът се развива бързо, още тогава по всичко личи, че в близките години той ще стане най-големият град на Добруджа. Така възниква мисълта новото българско име на града да бъде Добрич, в чест и памет на гордия средновековен български владетел на областта - Добротица, известен сред българския народ като Добротич.

Движението за заменянето на името на града добива народен характер и обхваща цялото негово българско население. Вече покойният ни съгражданин Драгни Костадинов ми е разказвал, че някои видни граждани застават начело на това движение. Организира се общоградско събрание на централния площад на града - "Шадравана", на което се взема решение да бъдат направени съответните постъпки за заменяне турското име на града с българското име Добрич.

Тогавашната общинска управа се заема да осъществи тази идея. Направени са постъпки пред Окръжния съвет във Варна, тъй като в административно отношение нашият град принадлежи към Варненски окръг. Варненският окръжен управител възприема това искане и представя пред Министерството на вътрешния ред мотивиран доклад за неговото удовлетворяване от княз Александър. От своя страна доклад до Александър подава и министърът на вътрешните работи Г. Д. Начович.

В този доклад четем: "Господарю! Жителите на град Хаджи-Оглу-Пазарджик, Варненско окръжие, с прошение подадено на Варненский окръжен управител от 19 октомври 1881 год. просят да се промени турското наименование на градът им, като се замени с името "Добрич" в памет на някогашний български войвода, в имято на когото е наречена Добруджа, и в юго-западна-та част на която се намира този град..." Княз Александър удовлетворява искането и на 27 февруари 1882 година, в брой 22 на "Държавен вестник" бива обнародван този доклад със съответен текст: "На първообразното с собствената ръка на Негово Висо-чество написано: одобрено Александър".

 

КАЛЕНДАР НА НДТ И ndtnews.hopto.org

 

На днешният ден, през 1882 година, с указ на княз Александър Батенберг, град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на Добрич. Прието е името на българския владетел Добротица, управлявал Добруджанското деспотство. Най-старият документ свързан с началото на нашия град с който разполага РИМ Добрич, е един съкратен регистър от 1521 г, т. нар. иджмалъ регистър, каза за радио “Добруджа” Дияна Борисова директор на музея. По онова време в Османската империя при преброяване на населението са са се изготвяли два вида регистри-муфалъ и иджмалъ регистри. Първият е пълен, а вторият –съкратен. В този регистър нашият град е споменат като село Хаджиоглу. В навечерито на Освобождението градът е наброявал около 12 000 души, които са живеели в 9 махали- 4 турски, 1 татарска, 2 български, 1 арменска и 1 циганска. Освобождението на града, а и самата Руско-турска освободителна война е довела до голяма миграция на населението. Много от османските жители тогава напускат пределите на града и неговите околности. В същото време българи от Северна Добруджа, Мала азия и Тракия се заселват в Добруджа. През 1894 година града наброява 12 000 жители- 6 000 българи, 3 000 турци, 2 700 тататри, евреи, арменци, цигани и други. Според легендата, основаването на града е свързано с името на богат търговец на име Хаджиоглу. Историческата истина е друга, коментира Дияна Борисова. Според проф. Страшимир Димитров името на нашия град е свързано с преселването на оглуски род, който е носел името Хаджиоглу. Преселванията през онези години са били нещо нормално. Вътрешността на Добруджа е била пустееща и Османската империя е имала за цел да я засели. През 1881 година на Шадраван площад е организиарано събрание, на което жителите на града избират новото му име. През 1949 година град Добрич е преименуван в град Толбухин. На 25 септември 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България, с Указ № 1 на президента на Република България Жельо Желев бе възстановено старото име на града - Добрич /тогава Толбухин/. Указът бе връчен от председателя на Народното събрание академик Николай Тодоров.

 

 


Сходни връзки

131 ГОДИНИ ОТ ПРЕИМЕНУВАНЕТО НА ХАДЖИОГЛУ ПАЗАРДЖИК НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди