изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:47 EEST
БЮДЖЕТЪТ ОТ 43,5 МЛН. ЛЕВА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ БЕ ПРИЕТ    
Новини Въпреки заканите, само шестима от осемчленната група на БСП не подкрепиха бюджета. Кметът съобщи, че осем общински съветници не са си платили местните данъците. Председателят на Общинският съвет им даде време да го сторят до следващата сесия, когато да огласи имена по искане на някои съветници

От вчера община Добрич вече има приет бюджет за 2013 година. Той е в размер на 43 506 658 лева, от които 25 348 213 лева са държавни приходи и 18 158 445 лева – приходи от местни дейности. Осигурените средства за капиталови разходи са 1 845 334 лева. Той бе приет с гласовете „за” на 30 общински съветници. Въпреки предварителните закани, че няма да подкрепят бюджета, само 4 общински съветници от осемчленната група на БСП гласуваха „против”, а двама – „въздържал се”.
Приемането на бюджета бе предшествано от коментари и въпроси, но до сериозна вербална конфронтация в залата не се стигна. Макар мнозина да очакваха на заседанието да присъстват и участници в протестите, такива нямаше. Протестиращите срещу монополите бяха представени от Димитър Димитров от гражданското движение "ДНЕС". Той поиска от името на протестиращите Общинският съвет да преразгледа размера на такса "смет", която през лятото на миналата година бе увеличена от 2 на 3.5 промила за жилищните имоти. Таксата е неправомерна и нереално висока, се посочва в декларацията на протестиращите граждани. В залата се изказа и председателят на Областния съюз на пенсионерите Марин Драгнев, който даде своите препоръки на местните парламентаристи.
Като вносител на проекта за бюджета кметът детелина Николова посочи, че основната му цел е запазване на финансовата стабилност и недопускане на рискове. Тя посочи, че бюджет 2013 г. е изготвен на базата на оптимизиране на събираемостта на приходите от местни данъци и такси и от наеми, както и установяване на облозите в реални размери и събиране на неплатени през минали години местни данъци и такси. Посочено бе, че през тази година данъчните приходи запазват своите годишни размери, тъй като за 2013 г. данъчните ставки не са променени. През 2013 г. общината очаква да получи с 5700 лева по-малко спрямо предходната година, а общата изравнителна субсидия е със 174 800 лева по-малко в сравнение с 2012 г. Увеличение се очаква в целевите трансфери за зимно поддържане  и снегопочистване на общински пътища с 3 400 лева повече в сравнение с 2012 г По-голяма със 132 500 лева е и целевата субсидия за капиталови разходи, като с 6600 лева са увеличени средствата за изграждане и основен ремонт на общинската пътна мрежа.
Ръст с 1 177 530 лева има за дейностите във функция „Образование”, поради завишени разходни стандарти, както и обхващането на повече деца в целодневно обучение. За функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” стандартите са завишени с минимум 10 на сто, както и за функция „Култура”.
Кметът съобщи, че приема две от направените предложения по време на публичното обсъждане. Те са за осигуряване на свободен Wi-Fi достъп в централната част на града – в зоната между площадите „Свобода”, „Демокрация”, ул. „България” и ул. „Независимост”, както и за изграждане на спортна площадка за уличен фитнес. Справка показа, че и двете предложения са направени от Младежката организация на ПП ГЕРБ. Във връзка с друго предложение, поставяно многократно по време на публичното обсъждане – за градска тоалетна в парка, кметът съобщи, че вече са предприети мерки и до 18 август концесионерът трябва да я въведе в експлоатация, като инвестира в изграждането й 42 800 лева, без ДДС.
Общинските съветници поставиха въпроси относно това каква е финансова стабилност на общината, както и дали в НСОРБ се коментира разработването на нова методика за определяне на такса „Битови отпадъци”. Бяха отправени критики, че бюджетът не подкрепя малкият и среден бизнес, че се намаляват средствата за спорт, че не са предвидени достатъчно средства за инфраструктура. Гинка Василева, която подчерта, че е общински съветник от гражданската квота на БСП, заяви в качеството си на регионален координатор на КНСБ, че в дейностите държавна отговорност няма напрежение, всичко е балансирано и те ще могат да функционират нормално и да получат увеличение на работните заплати. След проведени разговори с общинската администрация е достигната договореност за увеличение с 10 на сто на възнагражденията в местните дейности. Бюджет 2013 г. по отношение на доходите дава възможност да се направи крачка напред за увеличаване на работната заплата”, каза Г. Василева. Тя подчерта, че годината ще е трудно и трябва да се прави всичко необходимо за по-голяма събираемост на приходите, за да може бюджетът не само да бъде изпълнен, но и да се съберат повече пари.
Кметът Детелина Николова обясни, че, според данните за безработицата, Добрич не е в най-тежката ситуация, като равнището на безработица е 9,7 % и стремежът на общината е да не увеличава безработицата, а да помага за разкриване на работни места чрез проектите по оперативните програми. Кметът подчерта, че нито една дейност в общината не е закрита, с изключение на двете училища, но от работещите там все още само за двама души не била осигурена работа. Д. Николова подчерта, че община Добрич е една от десетте български общини, които изпълняват много проекти и всеки един от тях носи много средства за инфраструктурата, социалните и образователни дейности. През м.г. над 60 000 лева са реализирани в общината по оперативни програми, а тази година се очаква те да са два пъти и половина повече, подчерта тя. Стремим се да привлечем ресурси по тези оперативни програми, които ни дават възможност да кандидатстваме, каза Д. Николова. И подчерта, че през т.г. общината е една от 36-те, които разработват проекти за интегрирано градско развитие. По проект за техническа помощ ще е заложено разработване на проектиране за рехабилитация на уличната мрежа и енергоефективни мерки на общинските сгради. На въпрос на общински съветник, тя обясни, че общината е завършила 2012 г. без задължения към доставчици, клиенти т.е. без неразплатени разходи. На питане относно общинския дълг зам.-кметът Иван Колев обясни, че той се плаща регулярно, през 2012 г. са платени 1 176 471 лева погашения по кредита и лихви от 560164 лева. Толкова се предвижда да се платят и тази година.
В хода на дебатите кметът посочи, че има 8 общински съветници, които не са си платили данъците и таксите към общината. Съветник от групата на ГЕРБ поиска да бъдат цитирани имената им, но председателят на Общинския съвет Ангел Табаков посочи, че това не е удачно, но им даде срок да се разплатят с местния бюджет до следващата сесия. Обеща, че тогава ще бъдат оповестени тези, които не са го сторили.
Към проекта за бюджет, внесен от общинската администрация, бяха направени само три допълнителни предложения от Владимир Калчев от БСП. Той поиска парите от резерва да се изразходват след решение на Общинския съвет, да се заделят 15 000 лева от този резерв за омбудсман или обществен посредник и да се увеличат с 20 000 лева парите за безплатни карти за пенсионерите над 65 години. Подчерта, че на обсъждане на бюджета, организирано от БСП, гражданите посочили, че с него се прехвърля тежестта на кризата върху най-бедните граждани. Затова В. Калчев предложи Общинският съвет да отмени решението си за завишаване на размера на промила за такса „Смет” от 2 на 3,5, докато НСОРБ не приеме нова методика. Атанаса Атанасов от Атака обаче контрира, че не може с лека ръка да не се изпълнява план-сметката за чистотата. Според него, ако е необходимо, може да се направи тематична сесия, на която да се обсъжда проблемът с таксата, но не и при обсъждането на бюджета. Председателят на ПК по бюджет и финанси Божанка Вуцова посочи, че исканите 15 000 лева са само за заплата, а отделно трябва да се заделят пари за осигуровки и издръжка. Според Д. Николова пък общината няма нужда от омбудсман или посредник за общуването с гражданите, тъй като била достатъчно отворена и прозрачна, за което има и отличия. Във връзка с картите за пенсионерите тя каза, че парите са били увеличени и са заложени 100 000 лева, което счита, че ще е достатъчно.
При гласуването стана ясно, че трите предложения на Владимир Калчев не получиха подкрепа дори от членовете на групата на БСП. Те бяха отхвърлени само с по 2-3 гласа „за”. На сесията вчера бе утвърдена Програмата за капиталови разходи на общината. Дадено бе съгласие да се сключи договор с Фонда за органите на местно самоуправление ФЛАГ за мостово финансиране с цел реализация на проектите по оперативните програми. НДТ

 


Сходни връзки

БЮДЖЕТЪТ ОТ 43,5 МЛН. ЛЕВА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ БЕ ПРИЕТ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БЮДЖЕТЪТ ОТ 43,5 МЛН. ЛЕВА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ БЕ ПРИЕТ
Автор: Anonymous да 2013-02-27 @ 22:39 EET
Г-жа Гинка Василева е такава "фурнаджийска лопата",че просто нямам думи!!!!!!!!!Докато миналата седмица  организираше протест за неизплащане на увеличенията,сега "запя"съвсем друга песен!И как е възможно  като председател на КНСБ да е общински съветник от дадена партия?Как да разчитаме на нея ,че ще защитава интересите ни?
 И за какво увеличение се  говори ,след като днес стана ясно,че на работещите  в отделЗСП,по-конкретно  училищно здравеопазване увеличението на заплатите ще бъде с  6 лева?Мноооого голямо увеличения,няма що!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



БЮДЖЕТЪТ ОТ 43,5 МЛН. ЛЕВА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ БЕ ПРИЕТ
Автор: Anonymous да 2013-03-03 @ 09:12 EET
Гинка Василева се е намърдала на службичка и много и дреме на нея за когото и било! 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди