изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:13 EEST
Мнозинството в НС гласува срещу строителството на АЕЦ "Белене"    
Парламент

Мнозинството в НС гласува срещу строителството на АЕЦ "Белене" по повод проведения референдум със 114 гласа "за", и 40 - "против" след дълги дебати, предаде репортер на БГНЕС.



Депутатите подкрепиха и гласуваха проекта за решение на Иван Иванов от СК за спиране на проекта за строителството на нова ядрена централа на площадка Белене и за окончателното му прекратяване. Това стана след голям скандал в пленарна зала, при който без предупреждение зам.-председателят на НС Менда Стоянова прекъсна дебатите и обяви гласуване без да се вслуша в призивите на народните представители от ляво. Минути продължиха протестите на несъгласните, които удряха с юмруци по банките, но председателят на НС Цецка Цачева и заместничката й Менда Стоянова останаха непреклонни.

В решението на Иванов е записано още: настоява за ускоряване на процедурите по удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". И препоръчва на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка "Козлодуй". Отпадна точка 3 от решението правителството да обяви открит международен търг за продажба на поръчаното, заплатено и произведено оборудване за новата централа.

В изказването си за отрицателен вот Петър Мутафчиев от КБ заяви, че в залата има много депутати, свързани с бизнеса с фотоволтаичните централи и затова имат личен интерес да гласуват за спиране строежа на Белене. Той изрази очакване, че техните имена рано или късно ще излязат, а следващият парламент ще отмени това решение от днес. Очаквайте подробности. /БГНЕС

 

ВРЕМЕННИ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА:

Бихте ли хвърлили и срещу коя институция гнил домат?

1. Парламент 76 (33,63%)
2. Президентство 2 (0,88%)
3. Министерски съвет 37 (16,37%)
4. Министерство 5 (2,21%)
5. Съд 32 (14,16%)
6. Прокуратура 5 (2,21%)
7. Областна управа 3 (1,33%)
8. Кмет, общински съвет 36 (15,93%)
9. Политическа партия 9 (3,98%)
10. Няма да хвърля 21 (9,29%)

 


Сходни връзки

Мнозинството в НС гласува срещу строителството на АЕЦ "Белене" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди