изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:13 EET
576 безработни от област Добрич са започнали работа през месец януари    
Новини

На работа през януари са постъпили 576 безработни, от тях на първичния пазар на труда работа са започнали 324 лица. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област през месеца 508 лица са започнали работа. По програми и насърчителните мерки за заетост са устроени на работа 252 лица.



 

През месеца в бюрата по труда от областта са обявени 615 работни места. На първичния пазар са заявени 315 работни места, от тях най-много са от сферата на преработващата промишленост (73). Следват, държавното управление (36) и търговията (30). По програми за заетост са заявени 300 работни места, от тях 229 по НП „От социални помощи към осигуряване на заетост” и 40 по НП „Асистенти на хора с увреждания”. Останалите работни места са разкрити по Оперативната програма ”Развитие на човешките ресурси”.

Равнището на безработица в Добричка област през месец януари е 14.6% с 0.7 пункта по-високо от предходния месец. Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 11664, при 11113 за миналия месец.

В гр. Добрич броят на регистрираните безработни през януари е 4561 при 4344 през декември. Равнището на безработица в града е 10.2% при 9.7% през предходния месец.

Към 27.02.2013 год.  ДБТ Добрич разполага с общо 114 актуални свободни работни места. Седемнадесет  от тях са за специалисти с висше образование – търсят се 12 лекари в т.ч. двама в Балчик, един инженер СС машиностроене, търговски представител, офис-менажер, специалист социални дейности и социален работник. За лица със средно образование трета квалификационна степен има 1 актуална позиция – технолог облекло. От работническите професии традиционно най-търсени са  работници в шивашкото и обувното производство – набират се 31 машинни оператори на облекла, гладачи – 5 бр, оператори в обувното производство – 5 бр. Търсят се още 34 домашни санитари и 6 социални асистенти, като тяхната заетост е от 01.05-2013 г.

Стартиращи проекти по Националния план за действие по заетостта за 2013г.  

§   Проект „Професионалист”

Целта на проекта е повишаване знанията и уменията на безработни лица чрез придобиване на професионална квалификация, с оглед съответствие с потребностите на пазара на труда и преминаване към устойчива заетост.

По проекта ще бъдат включени 40 регистрирани безработни лица на територията на ДБТ Добрич. Те ще се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация по професии „Оператор на компютър” и „Продавач-консултант”. След приключване на обучението на 20% от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за 3 месеца, а 30% от успешно завършилите ще бъдат наети, като стажанти за не по-малко от 1 месец при работодатели-партньори по проекта на несубсидитани работни места.

§   Проект „Шанс за работа – 2013г.”

Реализацията на проекта ще даде възможност за предоставяне на професионално обучение за повишаване на уменията и компетентностите на безработни лица над 50 годишна възраст и удължаване на активния им трудов живот 

По проекта ще бъдат включени общо 52 регистрирани безработни лица на територията на област Добрич, от които 26 за Добрич и 26 за Каварна. Те ще бъдат обучени по част от професия „Болногледач”. След приключване на обучението за период от 4 месеца се осигурява стажуване в партниращите по проекта медицински заведения.

§   Проект „Подобряване пригодността за заетост на безработни лица чрез повишени професионални и ключови компетентности”

Реализацията на проекта дава възможност за повишаване пригодността за заетост на безработни лица, посредством включването им обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности.

В обученията могат да се включват регистрирани безработни лица в бюрата по труда на територията на цялата страна. Те ще се извършват от съответните клонове на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” в градовете Пазарджик, Плевен, Смолян, Стара загора и Царево.

 


Сходни връзки

576 безработни от област Добрич са започнали работа през месец януари | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
576 безработни от област Добрич са започнали работа през месец януари
Автор: Anonymous да 2013-02-27 @ 16:07 EET
Бюрото по Труда стига са давали невярна информация.Всичко е долни лъжи.Чак те не си вярват.Постоянно публикуват едни и същи обяви за шивачки и кроячки ,а после изкараха близо 600 назначени и то за месец Януари.Да си вярват като са заблудени по рождение горките...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди