изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:15 EEST
ДЪРЖАВАТА СИ ИСКА ДЮНИ КРАЙ ШАБЛА ОТ ФИРМИ, СВЪРЗАНИ С ГРИША ГАНЧЕВ    
Ред и сигурност

Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез областния управител Желязко Желязков, е завела иск за два имота в Шабленско срещу „Джитрейд” ЕООД – гр. Ловеч, и „Литекс пропърти” ЕАД – гр. София.



 

Държавата иска да се обяви нищожността на договор от 03.06.2005 г. за замяна на два имота – частна държавна собственост. Те са в землището на град Шабла и са с площ съответно 75 614 кв. м и 103 246 кв. м. За тях е бил сключен договор между началника на Национално управление по горите като продавач и „Джитрейд” ЕООД – гр. Ловеч, като купувач, което, според различни медии, е свързано с Гриша Ганчев.  С втори иск държавата настоява да бъде признато за установено по отношение на „Литекс пропърти” ЕАД, че 16 поземлени имоти, образувани при разделяне на двата имота – предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се също дружеството да бъде осъдено да й предаде владението им.

Всеки от трите иска е оценен на  стойност 487 631,90 лв. В исковата молба на държавата се посочва, че спорните имоти са изключителна държавна собственост. Замяната им  противоречи на Закона за държавната собственост и на Конституцията. Твърди се, че имотите представляват пясъчни дюни, част от крайбрежната плажна ивица, която е публична държавна собственост. Единият терен е разположен между Черно море и земеделски земи и граничи с къмпинг „Добруджа” и почивни станции. Другият се намира между Черно море и Шабленската Тузла, граничи с къмпинг „Добруджа”, а южната му част попада зад оградата на военния полигон.

 Ответниците заявяват, че е валиден договорът, с който „Джитрейд” ЕООД заменя 664 638 кв. от горския фонд - негова собственост, за въпросните два имота в землището на Шабла. Според тях, заменените имоти са представлявали гора и поради това не са били нарушени императивните норми на Конституцията на Република България и действащото законодателство. Ответниците настояват, че са действителни и всички извършени впоследствие сделки с имотите, в резултата на което „Литекс пропърти” ЕАД е станал техен собственик.

По искане на държавата Окръжният съд в Добрич е  допусна да бъде изготвена комплексна съдебно-техническа експертиза, която трябва да установи границите, площта, предназначението и начина на трайно ползване на имотите, да посочи какво е предназначението на територията, в която попадат, да определи чрез преки геодезически измервания и наблюдения, съставляват ли тези имоти пясъчни дюни и т.н. По настояване на ответниците освен геодезист, съдът ще назначи за изготвянето й и вещо лице – лесовъд. Делото е отложено за 23 април. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА СИ ИСКА ДЮНИ КРАЙ ШАБЛА ОТ ФИРМИ, СВЪРЗАНИ С ГРИША ГАНЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди