изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:02 EEST
ИЗБОРИ ЩЕ ИМА НА 12, НА 12 МАРТ СЕ РАЗПУСКА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ    
Новини

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 12 май. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията, предаде репортер на БГНЕС. Най-отговорно към гражданите е да има избори, но трябва да дадем шанс изборите да се организират добре. Не мога да допусна избори без готовност на ЦИК, не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнки празници. Така Плевнелиев аргументира решението си изборите да се проведат на 12 май 2013 г.



Преди да обяви датата на изборите Плевнелиев поздрави патриарх Неофит в началото на изявлението си пред нацията.

"Позволете ми да поздравя новоизбрания български патриарх с огромно уважение и респект към тежестта и силата на патриаршеския жезъл, както и с очакванията на българските граждани, избраните политически и духовни водачи да работят с единение и вяра в демократичните ценности. През последните 23 г. бяхме свидетели на много събития. В тези 23 г., които наричаме преход България премина през няколко мащабни кризи. Имахме две експертни и 2 служебни правителства. Но историята на България не е 23 г. ние знаем какво се е случило. Имали сме 7 ВНС, имали сме период на суспендиране на Конституцията, когато народните представители са били 47, имали сме тоталитарно управление, заяви Плевнелиев.

БГНЕС припомня, че четвърта седмица българите протестират срещу управлението на страната, високите сметки, бедността и мизерията. След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на гражданите в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи. Изводът от консултациите президентът обобщи: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство". Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, съобщи още Росен Плевнелиев. "Ще гарантираме спокойствието и правовия мир в държавата. Благодарни сме на българските граждани и на протестиращите, които по един много демократичен начин показаха своята воля и своята позиция", заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Участниците в КСНС постигнаха консенсус, че пътят за излизане от кризата минава през предсрочни избори.

На 25 февруари ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. Вчера – 27 февруари и БСП върна мандата за съставяне на правителство, като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че ако спечелят изборите той няма да бъде министър-председател на страната. Президентът утре ще връчи мандат за съставяне на правителство на третата по големина партия – ДПС. Очаква се ДПС също да върне мандата.

Предстои утре – 1 март свикване на обществен съвет при президента с участието и на граждани. Общественият съвет ще се конституира и тогава ще приеме правилата за работата си. "Нека бъда коректен и ясен към всички. Общественият съвет не бива да се превръща в говорилня, затова ще приеме правила, ще се знае на базата на какви правила работи и ще заседава така, че да бъде полезен. Хората днес не се интересуват кой е ляв и кой е десен, хората се интересуват от проблемите, които са сложени на дневен ред и неотложното им решаване, именно това ще направим в обществения съвет", каза президентът. Той не изключи да има обществени съвети и към всяко министерство от служебния кабинет, но всичко ще се реши в петък. Очаквайте още подробности. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ИЗБОРИ ЩЕ ИМА НА 12, НА 12 МАРТ СЕ РАЗПУСКА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди