изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:40 EET
Окръжен съд – Добрич, ще разгледа дело срещу 21-годишен каварненец за компютърно престъпление    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, е насрочил за разглеждане на 01.03.2013 г. наказателно дело срещу 21-годишния Атанас Ат. Ат. от гр. Каварна. Той е подсъдим по прокурорско постановление, с което се иска да бъде признат за виновен в извършване на компютърно престъпление. На 02.05.2012 г. в гр. Каварна, при условията на продължавано престъпление, е използвал и осъществил без разрешение достъп до компютърни информационни данни в електронна пощенска кутия, използвана от лице от гр. София.

 Данните и електронната пощенска кутия се намирали в компютърна система – пощенски сървър, собственост на софийска фирма, и в профила на същото лице във „Фейсбук”. В 12.21.12 ч, в 12.21.17 ч., в 12.21.23 ч. и в 16.08.10 ч на 02.05.2012 г. той е направил опит да осъществи без разрешение достъп до компютърни информационни данни в електронна пощенска кутия на лицето от София, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини. За времето от 12.21.45 ч. до 12.23.03 ч. на 02.05.2012 г. е използвал и осъществил без разрешение достъп до компютърни информационни данни в електронна пощенска кутия, използвана от лицето от София. На 02.05.2012 г. използвал и осъществил без разрешение достъп до компютърни информационни данни в профила на същото лице във „Фейсбук”.

Държавното обвинение иска Атанас Ат. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. Прокуратурата посочва, че престъплението е извършено при смекчаващи вината обстоятелства – чисто съдебно минало, липса на други наказателни производства и добри характеристични данни на подсъдимия. Предвид това той може да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи глоба.

Към момента на извършване на деянието Наказателният кодекс предвижда наказание глоба до 3 хил. лв.

Разследването е установило, че на 02.05.2012 г. Атанас Ат. бил у дома си в Каварна и ползвал своя компютър и модем за осъществяване на електронна кореспонденция. Той направил опит да влезе в електронна поща, регистрирана през 2002 г. от софиянка. В периода 12.21.21 ч. до 12.21.45 ч. той въвел погрешна парола и не успял. След това е получил достъп до таен въпрос и влязъл от своя компютър в електронната пощенска кутия на свидетелката в пощенския сървър на софийска фирма. Той се снабдил с паролата чрез профила й във „Фейсбук”. В 12.23.03 той е променил данните в паспорта на електронната кутия. След това влязъл в профила на свидетелката във „Фейсбук” и го използвал около 10-15 мин. По същото време жената се опитала да ползва профила си, но не успяла. Появило се съобщение, че е сгрешила паролата. След това се опитала да влезе в електронната си пощенска кутия, но пак не могла. Получила същото съобщение. Тя се притеснила и се обърнала за съдействие към ГДБОП гр. София. Служителите на реда я посъветвали да се обърне към администратора на пощенския сървър. Там й направили разпечатка на историята и хронологията на влизания в електронната й поща. Справката показала, че е осъществен достъп от IP адрес, използван от подсъдимия.

28.02.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, ще разгледа дело срещу 21-годишен каварненец за компютърно престъпление | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди