изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:33 EEST
Цветанов: Ако спечелим изборите, Борисов пак ще е премиер    
Политика

Ако ГЕРБ спечелят изборите, министър-председател ще бъде Бойко Борисов, обяви вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов пред журналисти. На въпрос дали самият той отново ще е вътрешен министър обаче, Цветанов отговори, че не може да каже кой ще бъде. По повод обявената от държавния глава дата за предсрочни парламентарни избори - 12 май, той коментира:



"Ще се съобразим с това, което беше казано от президента, и оттук-нататък най-важното е всяка политическа партия, всеки гражданин, който бъде подкрепен от 5000 подписа, да има възможност да се регистрира, и всеки един, предполагам, че концентрира вниманието си върху това – какво ще представи на избирателите като бъдеща програма и бъдещо управление".
Цветанов заяви още, че когато на протестите хората са споделяли социалните проблеми, които всяко семейство изживява, са започнали провокациите спрямо полицията и оттам се заговорило, че едва ли не властта с цената на всичко ще брани управлението.
"Премиерът е отговорен човек, няма за цел да стои на власт с всички позволени и непозволени средства. Той е демократичен човек и смята, че решенията, които трябва да бъдат взимани за управлението, трябва да бъдат след провеждането на демократични избори", каза още Цветанов.
Затова, подчерта той, Борисов подал оставката на кабинета и не приел да мандата за съставяне на ново правителство в 41-вото Народно събрание.

"Станишев, когато му беше връчен мандатът, го върна. За пореден път показаха, че за тях популизмът е важен, но не реални решения за реални политики", добави министърът в оставка.

Той обяви, че по време на предизборната кампания ГЕРБ ще разяснят какво са направили по време на управлението си и какви грешки са допуснали. Няма безгрешни хора и ГЕРБ също е допускала грешки, призна Цветанов.
"Но мога да кажа, че ГЕРБ е единственото правителство, което успя да върне доверието на ЕС", подчерта обаче министърът в оставка.

Запитан дали замразяването на доходите за 3 години е било грешка, той отговори:

"Икономическата ситуация, финансовата стабилност на държавата, която трябваше да бъде отчетена от европейските ни партньори - някъде може би сме допуснали грешка в социалната област - но нека да погледнем - какви са били реалностите. За нас е важно да има инфраструктура, земеделие, икономика, създаване на предпоставки за нови работни места".
Според него това са били възможностите на правителството, иначе е нямало да има това доверие към България и ако не сега, след 5 - 10 - 15 години, сме щели да влезем в спиралата на Гърция.
Цветанов изтъкна, че задълженията на МВР към момента са 13 млн. лв, а когато е встъпил в длъжност са били 46 млн.

На въпрос за обвиненията от Станишев, че правителството сключвало безумни договори, докато е в оставка, Цветанов отвърна:

"Това е нормално от бившия премиер, защото самият той изнесе много материали, които не бяха открити, когато встъпи в длъжност новото правителство. Мога да му кажа, че всичко, което се получава като материал, или секретарката или съответният министър разписва. Засега единственото, което правят министрите, ако има материали, които им се водят, е да бъдат върнати".
За протестите

Цветанов коментира и протестите, които според него в началото са били спонтанни. Убеден е обаче, че има определени политически, икономически и криминални структури, които ще се опитат да си купят демокрацията, тоест - власт. По думите му от партиите, колкото и лоши да са, по-добро не е измислено в развитите демокрации.

На въпрос - импулсивен избор или срещу заплащане са провокациите, вицепремиерът в оставка отговори:

"Аз съм убеден, че много ще са политиците и партиите, които ще се плъзнат по популизма, към това, което искат да чуят хората, за да направят стъпки за извличане на дивидент. Убеден съм, че това е част от сценария, който е бил планиран още в началото на тези протести от определени структури".
Той обаче бил сигурен, че гражданите ще подходят много трезво и разумно и няма да се подадат на подобна спекулация и влияние.

"Действително, когато има спонтанен протест и е организиран в социалните мрежи, водачите започват тепърва да се избират. През последните дни има напрежение кой да бъде лидер. Това не е от компетентността на МВР. Но в тази ескалация, която беше провокирана спрямо полицията, бяха забелязани лица от криминалния контингент. Призоваваме - да няма агресия, да има толерантност. Когато отиваш на мирен протест, не трябва да носиш бокс, палка и т.н.", призова Цветанов.
 


Сходни връзки

Цветанов: Ако спечелим изборите, Борисов пак ще е премиер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди