изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:08 EEST
Хасково в паника от отровно мляко    
НовиниНовина за отровно мляко хвърли в паника Хасково. Проверяващи открили в мандрата на село Динево сериозни превишения на нормата за отровния афлатоксин от вида М1. Засега от Агенцията по храните не са предприели изтегляне на готовата продукция от магазините.

Все още се изчакват резултати от проба, изпратена в белгийска лаборатория. До края на седмицата оттам трябва да потвърдят наличието на опасния токсин. Поне 8 тона мляко са забранени за реализация в производствени или търговски обекти.

Опасният пункт има сключени договори с 18 ферми в региона. Съхраняването на млякото и евентуалното му унищожаване ще бъде за сметка единствено на собственика на пункта.

Част от продукцията отива в сливенското предприятие "Тирбул ЕАД". Оттам засега отказват да коментират създалата се опасна ситуация.

Афлатоксинът е вид плесен, който попадата в животните при консумацията на заразен фураж. При продължително консумиране на месо и мляко заразени с М 1, за хората има риск от развиване на цироза на черния дроб или онкологични заболявания.
Еднократна консумация на замърсени с токсина продукти води до хранително отравяне, което отшумява след два дни. М 1 не се влияе от термична обработка.

От днес започнаха масирани проверки на животновъдите в района. При локализиране на огнището на заразено мляко, проверката ще се насочи към доставчиците на фураж за животните. Проверяват се и мандрите в региона./ http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Хасково в паника от отровно мляко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди