изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:18 EEST
Миньорите искат по-ниска такса пренос    
Новини

"Енергийната система у нас е правена от умни хора, а не от политици. Всички централи са ни необходими. Ние сме против изключването им", каза синдикалистът Валентин Вълчев за bTV във връзка в обявените от миньорите протести след спирането на мощности в трите ТЕЦ „Марица Изток" в неделя.



"Коя с повече, коя с по-малко- всички трябва да участват в енергийния микс, за да има работа за всички миньори. Не може като има ренесанс на този бизнес, а ние да изключваме централи", смята той.

Според думите му само в Югозападна България това са около 5000 миньори.

"Нали се сещате какво ще стане със семействата на тези хора, ако те изгубят работата си. Освен това още около 30 000 души ще бъдат ощетени, защото има много фирми, свързани с този бизнес", добави Вълчев.

Синдикалистът информира още, че КНСБ вече е внесла предложения в енергийния регулатор за понижаване на цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, за кафява енергия от ко-генерациите, както и таксата износ, която е прекомерно висока, въпреки че отива в НЕК.

По данни на Вълчев, тази такса в България е 17,52 евро, докато в Турция е 3 евро, в Румъния - 10 евро, а в няколко европейски държави е нулева. Според него, ако тази такса отпадне, произведената в България електроенергия ще бъде по-конкурентна на международния пазар.

Утре миньорите излизат на митинг от 09:30 часа пред ДКЕВР и ако не се съобразят с исканията им, има вероятност да продължат с по-големи протести.

В неделя Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ „Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток 3". Причината е бе ниският износ и пониженото потребление в неделния ден.

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов заяви, че няма никакъв срив в електроенергийната система и е нормална практика мощности да бъдат спирани при свито потребление и ограничен износ.

Той бе категоричен, че освен българската ТЕЦ „Марица Изток" 2, и другите два „американски" ТЕЦ-а работят при санитарен минимум, като дори техните мощности са били изключени първи.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Миньорите искат по-ниска такса пренос | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди