изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:59 EEST
БГ отбеляза Националния празник с масови протести    
Новини

Масови протести срещу монополите и лошото управление на държавата се проведоха в Деня на Националния празник на България – 3 март, предаде репортер на БГНЕС.



Гражданите протестираха в София, Варна, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Сливен, Пазарджик, Русе, Добрич и други градове. В София гражданите тръгнаха на шествие от сградата на МИЕТ, след което се спряха пред паметника на Васил Левски, Народното събрание, след това блокираха и Орлов мост. Шествието продължи няколко часа по централните софийски улици.

Истинско народно честване се състоя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в столицата в деня на 135-годишнината от Освобождението на България. Ораторите на хилядите протестиращи българи в митинга- шествие призоваха, скандирайки за чиста и свята република. След минута мълчание от платформата до паметника на най-тачения ни национален герой те заявиха: "Тук сме днес със свободната си воля, за да заявим, че пазейки завета на нашите деди и предци, ние пазим завета на Апостола да бъдем свободни. Политиците обявиха, че не е имало турско робство, а турско присъствие".

Миналата година управляващата партия се опита да промени българските учебници и нашите деца да не учат за Ботев, Левски и Вазов. Тези думи на ораторите бяха последвани от неодобрителни викове и освирквания спрямо действията на досегашната власт. Трябва да знаем, че докато нямаме духовна свобода, няма значение какви са ни сметките за ток и парно, заяви словото си Елена Ваташка, председател на Сдружението на футболните привърженици. Призивът бе за национално достойнство и за просперитет на нацията, но това не може да стане без патриотизъм, родолюбие и познаване на историята, заяви тя. Стотици софиянци поднесоха скромно цветя пред паметника на Левски.

Сутринта пък на фона на изпълненията на Стоте каба гайди тръгна протестът от МИЕТ към президентството. Протестиращите носеха портрети на българските възрожденци и скандират "България, България". Хиляди граждани се присъединиха към националния протест. Те носеха български знамена, портрети на Левски и част от исканията си за борба срещу монополите, за правова държава, за добро образование, за справедливост и подсъдност на престъпниците, довели народа до мизерия. Популярният напоследък протестиращ Янко Петров, който не държи да го наричат организатор на протеста, заяви пред БГНЕС, че Общественият съвет при президента е безгласна буква, че от него не зависят никакви решения, той няма и правомощия. Ще помогнем на президента да направи структурата с повече обществен достъп на гражданите, не само на организациите. Днес се борим и за право на свободен избор, нашите искания за промяна ще бъдат връчени в днешния ден, най-късно утре на всички парламентарни групи, заяви Петров. Изборите наистина да са свободни, гражданите и партиите да са с равни права, финансирането от държавата да е с равни права, да има безплатен достъп до обществените медии преди изборите, посочи Петров.

17-годишен ученик каза пред БГНЕС, че той е един от многото днес на протеста. Прави впечатление, че много ученици се включиха днес в шествието. Преди 135 г. българският народ се е освободил от турското робство, на днешния ден ние се готвим за нова свобода и нова независимост, за освобождението от всички монополи, мутри и политици, които 23 г. лъжат и ограбват България, каза момчето. Хората се събудиха и са обединени в своите искания, смята той. Искаме народът да живее нормално, не младите да бягат от държавата, а възрастните да са поставени на предела на оцеляването. В едно от последните си писма Левски пише "Народе ????". Ние в момента доказваме, че сме народ, каза младият човек.

Протестиращите носеха и плакати: "Да не ни излъжат! Да бдим!". Развяваха се и български трибагреници в чест на Националния празник на България – 3 март.

Във Варна около 70 000 души протестираха срещу монополите. Варна би рекорда днес по многохиляден митинг срещу лошото управление на държавата и поискаха за пореден път оставката на кмета Кирил Йорданов. Протестиращите там съобщиха, че от днес във Варна се обявява гражданско неподчинение и никой няма да плаща сметките си за ток. Заради празничния ден шествието се отправи към паметника на Васил Левски, където бяха поднесени венци и цветя. От там протестиращите минаха покрай ВиК и се върнаха обратно пред общината. Шествието отново бе предвождано от около 50 рокери с мотори. Днес стана ясно, че ГЕРБ оттегля подкрепата си за кмета Йорданов във Варна. След няколко седмични хилядни протести във Варна срещу кмета Кирил Йорданов, той вероятно ще бъде принуден да подаде оставката си.

Граждански контрол върху управлението на МВР пък поискаха на поредния протест на Националния празник 3 март в Благоевград. "Напуснахме срещата при президента, защото няма да седнем на една маса с най-големите монополисти и измамници в държавата, като Огнян Донев, който е на върха на хранителната верига на монополите", каза Людмила Манова, водач на протестите в Благоевград.

Синдикалната федерация на служителите на МВР в отворено писмо до гражданите на Република България подкрепи действията на протестиращите. Чрез синдиката си полицаите, пожарникарите и спасителите поискаха граждански контрол в МВР на ниво заместник-министър от гражданската квота. След мирното шествие протестиращите се събраха отново пред трибуната, от която се чуха оплаквания от махала на 5 км над Благоевград, в която никога не е имало електричество и в 21 век светят със свещи и фенери. До сряда бе даден срок на президента Плевнелиев да "влезе в час", след което ще му се иска оставката и от Благоевград. Протестиращите, свалили от власт правителството на Бойко Борисов, отказаха съвместен митинг заедно с този, организиран от общината.

Над 500 великотърновци се включиха в националния протест срещу монополите и лошото управление на държавата. Водени от лозунга "Народът не преговаря", шествието тръгна на обяд от Европейския информационен център и с възгласи "Връщаме си България" и "Народът е в стачка, монополи мачка" измина трикилометровото разстояние до крепостта "Царевец". Студентки бяха изписали на огромен картон Вазовите стихове от "Аз съм българче".

Хиляди излязоха за пореден път на протест срещу монополите в Шумен. Гражданите паднаха на колене в едноминутно мълчание в знак на почит към саможертвата на хилядите, дали живота си за свободата на България.

Протестиращи замеряха с яйца сградата на EVN в Сливен с викове "Българи – юнаци", във Враца пък призоваха: "Чака ни много тежък мач – народът срещу държавата! Време е да влезем в тази помия – политиката, а да не чакаме нов месия. Да създадем организация, която да ни представлява". "Народът не преговаря" бе най-новият плакат, който издигнаха стотиците старозагорски протестиращи. В деня на Националния ни празник 3 март те се събраха отново пред сградата на EVN в града. / http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

БГ отбеляза Националния празник с масови протести | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди