изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:10 EEST
НЕВЕРОЯТНИ РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС невероятни рецепти за кекс    
Кулинарни Домашният кекс е винаги добре дошъл за сутрешна закуска, за следобедна почерпка за гости или за пикник. По света се подвизава още с имената кейк и мъфини. Не е труден за приготвяне, затова присъства неизменно в рецептите тип „бързи“, „лесни“ и „за начинаещи“. С годините кексът се промени до неузнаваемост.

Макар че все още ползваме бабината класика – яйца, захар, брашно, мляко, масло, бакпулвер, тенденцията към здравословно хранене ни дава още възможности: ръжено или пълнозърнесто брашно, без яйца, вместо с краве мляко с ядково или с билков чай и др. За вас избрахме 5 различни рецепти за кекс, а от вас очакваме да ги направите и споделите мнението си.

Кекс, който винаги става

Продукти:
4 яйца
1 ч. ч.* захар
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. топла вода
1/2 ч. ч. олио
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче шоколадови пръчици
олио за намазване на формата
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Белтъците се разбиват на твърд сняг, жълтъците се разбиват добре със захарта. Към жълтъчената смес се добавят останалите съставки без шоколадовите пръчици и се разбива до хомогенна смес. Към нея се прибавят белтъците на сняг и шоколадовите пръчици и внимателно се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в намазана с олио фома за какс. Пече се за около час и половина на 180 градуса. Шоколадовите пръчици са за да е кекса на точици, когато се разреже. Вместо шоколадови пръчици може да се добавят орехи, стафиди, накълцани сушени плодове. По желание се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!
* Чаената чаша е от големите.

Бърз кекс с мед

Продукти:
2 яйца
2 ч ч захар
2 ч ч кисело мляко
2 ч ч брашно
1 ч л канела
1 ч л сода
мед за намазване

Приготвяне: Всички продукти без медът се смесват и се разбиват с миксер. Полученото тесто се изсипва в намазана с брашно и олио тава. Кексът се пече в умерена фурна и след като се извади се намазва с мед.

Солен кекс а ла Пасион

Продукти:
2 яйца
200 г сирене
1 ч. л. захар
1 ч. ч. кисело мляко
10 г бакпулвер
150 г шунка, нарязана на много ситно
2-3 стръка пресен магданоз
3 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. олио
60 г пилешка или гъбена крем супа
1/2 ч. ч. прясно мляко

Приготвяне:
Яйцата се разбиват много добре, към тях се прибавят натрошеното сирене, захарта, киселото мляко, бакпулвера, нарязаната на ситно шунка, брашното, олиото. Разбърква се добре, след което се прибавят крем супата и прясното мляко. Всичко се разбърква до гладка хомогенна смес. Тава или форма за кекс се намазнява и набрашнява, сместа се разпределя равномерно, поръсва се с нарязан на ситно магданоз и се пече на 170 градуса, докато клечка, забодена в кекса, излезе суха.

Солен кекс с кренвирши

Продукти:
3 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1 ч. л. оцет
7 с. л. олио
2 ч. ч. брашно
2 кренвирша
150-200 г сирене
магданоз

Приготвяне:
Към киселото мляко се прибавят содата и оцетът. Смесват се с яйцата, олиото и брашното, за да се получи кексово тесто. Добавят се и ситно нарязаните кренвирши и натрошеното сирене и магданозът. Пече се във форма за кекс, предварително подмазана, на средно силна фурна – 180-200 градуса за около 40 минути.

Солен кекс със спанак

Продукти:

160 г брашно
250 г кисело мляко
100 мл олио
150 г сирене
4 яйца
1 бакпулвер
1 чаша нарязан, попарен и отцеден спанак
копър

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата и олиото. Прибавяме киселото мляко, настърганото сирене и пресятото брашно с бакпулвера. Добавяме спанака и подправките. Печем в намаслена тавичка. Може да се поръси с ким.

 http://www.az-jenata.bg

 


Сходни връзки

НЕВЕРОЯТНИ РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС невероятни рецепти за кекс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди