изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:33 EEST
ПОЗЛАТЯВАT КУПОЛИТЕ НА ХРАМ “СВ. ВМЧК. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”    
Новини Започна позлатяването на купола и камбанарията на храм "Свети Вмчк. Георги Победоносец" в Тервел, съобщи зам.-кметът на общината Дияна Илиева. Начинанието е посветено на вторият храмов празник, който тервелчани ще отбележат на Гергьовден.

Целта е всяка година храмът да придобива по нещо ново и така стъпка по стъпка, да трупа своята история и да пази мястото си в сърцата и бита на хората, които живеят в общината, посочва Д. Илиева. Тя припомня, че за първият храмов празник е била закупена нова Плащеница.

Позлатяването на купола и камбанарията на храма се извършва с покривни шиндли от титан с цвят злато. Ще бъде покрита площ от около 80 квадратни метра. Преди това обаче се извършва демонтаж на досегашното покритие, тъй като няма съвместимост между материалите.

„Позлатените” куполи се наричат още „титанови” куполи в златен цвят и притежават редица достойнства – висока художествена и архитектурна стойност, както и изключителна устойчивост на хидридна корозия и градушки. Здравината на куполния материал се гарантира от три фактора. Единият е основа от висококачествена неръждаема ламарина, вторият е йонно-плазмени методи за нанасяне на титановия слой от пет микрона върху неръждаемата ламарина, а третият е титанов антикорозионен слой, напълно резистентен на атмосферни въздействия.  

За да се гарантира чистота на основата, върху която се поставят  титановите шиндли, които се застъпват при монтажа и създават ефекта на шаранови люспи, всички видове покривни метали трябва да бъдат отстранени. В противен случай възниква опасност от химични реакции между металите, които могат да опорочат позлатяването, обясни Д. Илиева. По тази причина се демонтират  и предават за съхранение ламаринените листове, с които при градежа бяха обшити двата купола.

Изпълнител на позлатяването е пловдивската фирма „Вакуум инженеринг 2010”ООД. Тя е изработила материал за куполите на тридесет православни и католически храма в България. Сред тях и купола на Желязната църква „Св.Стефан” в Истанбул. Изпълнителите гарантират запазване на цвета на покритието за период от 50 години.

Стойността на позлатяването на куполите на храма в Тервел е около 25 000 лева, без ДДС. Начинанието се финансира изцяло чрез дарения на фирми и граждани, като само „Пластхим” АД е направило дарение от 6 000 лева. От общината използват възможността да благодарят за подкрепата на всички дарители, чиито имена и техните дарения се вписват периодично в  храмовата книга.

Припомняме, че храм в Тервел бе осветен на 6 май 2011 година след близо двайсетгодишно строителство. В църквата са вложени повече от 1 136 000 лева, осигурени от общинския бюджет, дирекция "Вероизповедания" при Министерския съвет, по проект "Красива България" и от дарители. Храмът се извисява на 21 метра, а сградата е на три нива - крипта, притвор и зала. Иконостасът, който надхвърля 11 метра широчина и 7 метра височина, е от резбован орех. НДТ

 


Сходни връзки

ПОЗЛАТЯВАT КУПОЛИТЕ НА ХРАМ “СВ. ВМЧК. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди