изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:16 EET
34-годишен добричлия остава в ареста по разследване за кражба при опасен рецидив    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 34-годишния Илиян Ат. Д. мярка за неотклонение задържане под стража. Той е разследван по обвинение за това, че на неустановена дата от края на месец септември до 02.10.2012 г. в гр. Добрич, при условията на опасен рецидив в съучастие с 33-годишен добричлия, като съизвършител, чрез използване на лек автомобил „Опел Вектра”, е отнел 100 л дизелово гориво на стойност 260 лв. от владението на гражданин на Добрич.



На 25.02.2013 г. Районен съд – Добрич, е взел спрямо Илиян Д. мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва определението на съда с аргумент, че не бил извършил деянието и от събраните доказателства не можело да се направи обосновано предположение, че той е негов автор. Задържаният и адвокатът му поискаха да бъде разпитано второ обвиняемо за деянието лице, за да се установи, дали Илиян Д. е извършител. Те твърдят, че необосновано първоинстанционният съд е приел, че съществува опасност да се укрие или да извърши друго деяние. Защитникът му пледира пред Окръжен съд – Добрич, мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека – подписка, или отменена.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че искането е необосновано, а първоинстанционният съдебен акт е законосъобразен. Прокурорът обърна внимание, че събраните в досъдебното производство материали обосновават предположение за авторство на Илиян Д. на деянието, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено. Извършено е при условията на опасен рецидив и в изпитателния срок на търпяно от него наказание, по предходно осъждане.

Окръжен съд – Добрич, отхвърли искането за разпит на другия обвиняем по досъдебното производство, тъй като това може да бъде направено при разглеждане на делото за кражбата. Законът не позволява при контрол на мярка за неотклонение да се обсъждат въпроси по съществото на спора.

Окръжен съд – Добрич, като съобрази изразените от страните становища, мотивите на обжалвания първоинстанционен акт и събраните в досъдебното производство доказателства, потвърди наложената на Илиян Д. мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът установи, че при постановяване на определението си, Районният съд не е допуснал нарушения на процесуалните права на задържания. Основателно е приел, че са налице всички предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Правилно съдът е намерил, че може да се направи обосновано предположение за авторство на Илиян Д. на деянието, за което е привлечен да отговаря. Достатъчни са само обясненията, дадени от него при задържането му пред разследвания полицай, за да бъде изведено обоснованото предположение.

Въззивният съд констатира, че той е осъждан 6 пъти, включително с ефективно търпяно наказание лишаване от свобода. Тези данни мотивират Окръжен съд – Добрич, да приеме, че е налице опасност Илиян Д. да се укрие или да извърши друго престъпление. От друга страна той е привлечен да отговаря за деяние, сторено при опасен рецидив. Наказателно-процесуалният кодекс изисква спрямо такива обвиняеми да бъде вземана първоначално най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.

04.03.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд


 


Сходни връзки

34-годишен добричлия остава в ареста по разследване за кражба при опасен рецидив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди