изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:45 EEST
Жените използват мозъка си по-ефективно от мъжете    
Любопитно

Жените имат по-малък мозък от мъжете, но го използват по-ефективно, установи американско изследване.



Жената работи по-ефективно от мъжа, като използва по-малко енергия и мозъчни клетки за постигане на същите или по-добри резултати. Причината за това е, че макар мъжете да имат повече неврони, необходими за мисленето, жените имат повече връзки между мозъчните си клетки, което им позволява да мислят по-бързо, въпреки че имат по-малко сиво вещество.

Целта на изследването, осъществено от невролози от Калифорнийския университет с помощта на техни колеги от Мадрид, била да установи защо жените, чийто мозък обичайно е с 8% по-малък от този на мъжа, имат същото ниво на интелигентност. Изследването било съсредоточено върху хипокампуса на мозъка, който е жизнено необходим за паметта и емоциите.

При мъжете колкото по-голям е хипокампусът и колкото повече са невроните, толкова по-висока е интелигентността. Но изследването установило, че при жените по-големият хипокампус, който все пак обикновено е по-малък от този на мъжа, не е признак за по-висока интелигентност. Учените дори стигнали до извода, че колкото по-малък е хипокампусът при жените, толкова по-добре.

Те провели психологически изследвания сред 59 жени и 45 мъже на възраст между 18 и 27 години. Както при предишни проучвания жените се оказали по-добри в индуктивното мислене и проследяването на променяща се ситуация, а мъжете показали по-добри резултати в пространственото мислене.

Но мозъците на жените били по-ефективни, установило изследването, публикувано в научното списание "Интелиджънс". "На това структурно ниво жените показват по-голяма ефективност, изискваща по-малко невронен материал за постигането на поведенчески резултати, равни с тези на мъжете", отбелязват учените. /БГНЕС

Линкове към всички еротични галерии на НДТ >>>

 


Сходни връзки

Жените използват мозъка си по-ефективно от мъжете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди