изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:28 EEST
Уго Чавес загуби битката с рака    
По света Президентът на Венецуела Уго Чавес почина след двугодишна битка с рака. В страната е обявен седемдневен траур. Военните обявиха, че са лоялни към вицепрезидента Николас Мадуро.

„Получихме най-тежката и най-трагичната новина - комендантът президент Уго Чавес е починал днес (вторник) в 4.25 ч.”, обяви Николас Мадуро в ефира на държавна телевизия, предадоха АФП и Ройтерс.
 
Той допълни, че са разположени сили за сигурност - армия и полиция, които ще „съпроводят и защитят народа и ще гарантират мира”. Ръководителите на армията на Венецуела се появиха на живо по държавната телевизия и обещаха да бъдат лоялни към Николас Мадуро.

По-рано Мадуро разкри, че състоянието на 58-годишният президент е "твърде деликатно", той страда от тежка инфекция и дишането му се е влошило: "Уго Чавес преживява "най-тежките си часове" след операцията на 11 декември - четвъртата през последните две години", обяви вицепрезидентът.
 
Политическите и военните лидери на Венецуела се събраха след думите му в президентския дворец, а поддръжниците се разплакаха.
 „Има толкова много мъка и смут. Но ние трябва да сме силни и да превърнем в практика всичко, на което той ни е учил”, коментираха привърженици на Чавес.
 
На 28 февруари се появи информация, че 4 дни преди това са изключени животоподдържащите системи на Чавес.

Обявявайки седемдневен траур, външният министър на Венецуела Елиас Хауа заяви, че „официалната церемония” по поклонението ще бъде проведена в петък сутринта.
 
58-годишният Чавес управлява южноамериканската държава 14 години. Той бе преизбран през октомври, не можа да положи клетва за нов мандат на предвидената дата 10 януари.

Управлението на държавата временно преминава в ръцете на Николас Мадуро. Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.
 
В надпреварата най-вероятно ще се изправят Мадуро, когото Чавес посочи за  свой политически наследник, и опозиционният лидер Енрике Каприлес - младият губернатор, който се кандидатира и при последните избори.
 
Часове преди новината за кончината на Уго Чавес, вицепрезидентът заяви, че раковото заболяване е поредният заговор на враговете на страната в поредицата конспирации. Комисия от учени щяла да разследва дали президентът е заразен умишлено. Николас Мадуро отбеляза, че "в историята има много подобни примери, последният от които е заболяването на палестинския лидер Ясер Арафат".

Военното аташе към посолството на САЩ е обявено за персона нон грата заради срещи с венецуелски офицери и заговорничене за дестабилизация на страната. "Дипломатът се казва Дейвид Делмонако, след 24 часа той трябва да напусне Венецуела. Дипломатическата нота вече е предадена на САЩ, които са длъжни да отзоват военното си аташе," поясни Мадуро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама изрази подкрепа за
 венецуелския народ, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом във връзка с кончината на Уго Чавес.
 "В тези трудни времена САЩ потвърждават своята подкрепа за народа на Венецуела", се казва в съобщението.
Венецуела отваря нова глава в своята история, продължава президентът на САЩ. Той изтъква, че Вашингтон иска да поддържа конструктивни отношения с венецуелското правителство. dir.bg

Уго Чавес - от революционер до президент
 

 


Сходни връзки

Уго Чавес загуби битката с рака | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди