изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:33 EET
ЕК: БГ държавен апарат е сред най-корумпираните в ЕС    
Европейски съюз

Ежегодно Европейският съюз губи до 120 милиарда евро заради корупция. Това заяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом. "До 20-25% от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците. При това държавните поръчки в страните от ЕС достигат около 15% от общия БВП на Евросъюза", отбеляза тя.



Най-високо ниво на корумпираност на държавния апарат в ЕС е регистриран в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия.

Така например, трима от петима ръководители на малки компании в Чехия смятат, че те са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси. България просто не публикува данните за договорите и резултатите от търговете за държавни поръчки. Подобна практика е разпространена и в Италия. Гърция, Португалия и Испания имат също сериозни недостатъци в сферата на отчетността на държавния сектор.

В Европейската комисия се надяват, че тласък за решаването на този проблем ще стане публикуването на антикорупционни отчети през тази година.

Междувременно, Финландия и Германия заявиха, че нежеланието на България и Румъния да се борят с корупцията е основната причина, поради която те са против тяхното влизане в Шенгенската зона. /ИТАР-ТАСС

http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

ЕК: БГ държавен апарат е сред най-корумпираните в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди