изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:58 EEST
Физици вързаха водата на възел    
ЛюбопитноФизици от университета на Чикаго за пръв път са успели в лабораторни условия да създадат "трилистов" възел от вихри на водата и да наблюдават неговата еволюция и разпад. Подробности за работата на учените са публикувани в сп. Nature Physics, съобщиха ScienceNow и NatureNews, цитирани от БТА.


За създаването на възела от вода учените са използвали перка със специфична форма, която са направили с помощта на 3D принтер. Малки мехурчета с въздух са помогнали на физиците да наблюдават движението на водата, предизвикано от перката. По време на експеримента те са проследили движението на водата.

Прибор, напомнящ на компютърен томограф, е проследявал 76 000 пъти в секунда положението на осветените с лазер мехурчета. В резултат учените са успели да видят как се образуват, движат и разпадат възлите, образувани от движението на течността. Преди възможността да съществуват подобни възли бе доказана на теория. Досега обаче никой не бе успявал да ги получи в лабораторни условия.

Изучаването на възлите има важно значение не само за хидродинамиката, но и, например, за изучаване на Слънцето, по-точно за преноса на енергия от повърхността към короната. http://it.dir.bg
 


Сходни връзки

Физици вързаха водата на възел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди