изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:13 EEST
Нимфите от Каснаково изкушават мъжете    
Забележителности Една от най-красивите легенди за любовта, за предаността на една жена и за уважението на съпруга й към нея. Това е историята на служилия на Рим тракиец Тит Флавий и неговата избраница Клавдия Монтана. За тях напомня Светилището на нимфите край димитровградското село Каснаково.

Там край трите извора с лековита вода Тит вдигнал голям амфитеатър, храм и помещения за поклонниците. Това е най-добре запазеното тракийско светилище и единственият нимфеум в България. През 1968 година обектът е обявен за национален паметник на културата. Историята му е свързана с много митове и легенди, езически обреди и една любов.

Светилището на нимфите и Афродита е известно за науката още от 1898 г. Тогава хора от Каснаково започнали да копаят около скалите, за да разберат откъде идва водата.

Те разкрили трите басейнчета и подпорната стена. През 1923 година били направени нови разчиствания около терена с изворите.

Находките, намерени тогава, са безвъзвратно загубени, тъй като някои от камъните и архитектурните детайли били използвани за строежа на училището и старата църква в Каснаково, а други за изграждането на пътя за Хасково.

Намерен е надпис на гръцки, издълбан върху лицевия свод над централния извор, "На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита", се казва в него Според сведенията, през 2 в. римският гражданин от тракийски произход Тит Флавий получил земята около Каснаково като награда за 30-годишната си вярна служба към Рим. За тази земя се знаело, че има старо светилище и лечебен извор. Местните хора разказвали със страхопочитание за нощните танци на нимфите край извора. Една от легендите разказва, че Тит Флавий издигнал храма на Афродита, богинята на любовта, в чест на съпругата си Клавдия Монтана, задето вярно и дълго го чакала, докато бил на служба.

Според друго предание, докато вървяло строителството на храма, Тит сънувал странен и чуден сън. В него му се явила неземно красива нимфа. Сънят се повтарял всяка нощ, а нимфата непреставала да предлага любовта си на военачалника. От омаята в съня си Флавий залинял, но въпреки това продължил строежа.

В деня на откриването на светилището се събрало огромно мнозинство. В разгара на празника ненадейно нимфата от сънищата на Флавий се появила пред всички. Хората ахнали, някои свели ничком глави пред хубавицата, а други ослепели, защото не могли да се нагледат на красотата й. Единствен на крака останал Флавий. Нимфата стигнала до него и го поканила със сладострастен глас да тръгне с нея. Тя му обещала, че ще го дари с неземна радост и безсмъртие като бог. Сърцето на тракиеца трепнало, но само за миг. Калената воля в битките не позволила на Флавий да се поддаде на изкушението. Той благодарил на нимфата за щедростта и отказал. Признал красотата й, но промълвил, че остава верен на жена си, която също вярно го е чакала три десетилетия.

Когато чула тези думи, нимфата се вкаменила пред смаяните погледи на хората.

Казват, че дълги години каменната нимфа пазела храма и прославяла любовта. Затова местните вярват, че капчиците от водата в изворите носят любов. От тях се пие и за плодовитост. Според вярванията, ако жените пият от изворчето вода, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби.

По време на християнизацията на мястото миряни изградили и параклис на името на св. Спас. От храма обаче днес няма и следа. За съществуването му обаче и сега разказват местните баби. Жителите на Каснаково пазят и традициите и на деня на светията организират събор. В чест на светеца се оставят дарове, палят се свещи и се коли курбан край изворите, чиято вода се сочи като лековита. http://standartnews.com

 


Сходни връзки

Нимфите от Каснаково изкушават мъжете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.28 секунди