изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:14 EEST
ГЕРБ - 24%, БСП - 20% при избори днес. Изследване ”сглоби” политическия отбор    
Общество Изследване на Института за модерна политика показва, че ако парламентарните избори се провеждаха днес, в Народното събрание биха влезли политическа партия ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и движение "България на гражданите". С големи шансове е и ДСБ. Изследването определя и национален отбор по политика, включващ 6 политици.

Проучването е проведено в периода 18-26 февруари чрез стандартизирано интервю „лице в лице” с 980 души.
Ключовият въпрос в изследването е за разпределението на мандатите в бъдещото Народно събрание и избирателната активност на предстоящия вот, предаде БНР.

Може да се допусне, че ако изборите бяха днес, между 55 и 63% от българите биха упражнили правото си на глас на парламентарния вот.
На директния въпрос: „Ако изборите за Народно събрание бяха днес, вие ще гласувате ли?”, общо 62,6% отговарят, че категорично и по-скоро ще гласуват, а 20,8% заемат позицията, че по-скоро няма и категорично няма да гласуват.

При деклариран вот от 62,6% гласуващи, ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "България на гражданите". Ако пред урните обаче се явят 54,9% от избирателите, до преодоляване на 4-процентната бариера плътно би се приближила и партия ДСБ.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ би получила 24,1%, БСП – 20,3%, ДПС – 4,6%, Атака – 3,6%, партията “България на гражданите” – 2,7%, ДСБ – 2,1%, СДС – 1,1%.

"България на гражданите" през декември е с резултат от 4,9%, през януари - 4,8%. Това е и партията, която най-вече губи електорална подкрепа през февруари. Електорален вот прибавят БСП, ДСБ и "Атака".

Социолозите отчитат, че партийната система не търпи големи загуби от протестите и исканията на протестиращите граждани.

Тримата политици с най-висок рейтинг през февруари са Росен Плевнелиев с 48%, следван от Бойко Борисов с 37%, Сергей Станишев с 24% одобрение.

По рейтинг на министрите в кабинета Борисов получава 37% одобрение и близо 40% неодобрение. Симеон Дянков получава 11% одобрение при 66 на сто неодобрение. Министърът с най-голямо одобрение през февруари е Лиляна Павлова с 39%, а с най-малко положително отношение Диана Ковачева - 7,3% одобрение.

Изследването на ИМП определя и своеобразен национален отбор по политика.
На въпрос, ако има национален отбор по политика, както по волейбол, кои шест съвременни български политици биха влязли в него, данните показват следното: 11,8% от отговорилите смятат, че Бойко Борисов трябва да намери място в този отбор. След него се нарежда Меглена Кунева – 8,1% подкрепа. Волен Сидеров заема трета позиция със 7,5 на сто. Четвърта позиция интервюираните отреждат на лидера на Сергей Станишев – 6,8%. Пето и шесто място са за Яне Янев и Иван Костов съответно с 6,3% и 5,8 на сто.
На седма позиция, но извън отбора, се подрежда Росен Плевнелиев - 2%.

За разликата между процентите на президента за политическия отбор и най-високия рейтинг сред политиците, Емил Георгиев от ИМП каза, че “хората не го възприемат като политик”, като значение имат и ограничените от Конституцията негови правомощия.

Трите най-важни неща, които според респондените е най-важно да се променят сега са: промяна в определени закони (22.1%), избиране на нов парламент (20.2%), реформи в съдебната система (15.9%). За приемане на нова конституция са се обявили близо 15% от допитаните.

Темата за приоритета на финансовата дисциплина е изключително обсъждан казус, особено след оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов, изтъкна социологът Илия Джамбазов, цитиран от bTV. Оказва се, че най-голяма част от хората – 38.3%, участвали в анкетата биха увеличили минималната работа заплата, ако са в ролята на финансов министър. Други 30.5% биха повишили пенсиите, а 15% ще дадат повече пари за детски надбавки.  dir.bg

Вижте прогнозите на агенциите

 


Сходни връзки

ГЕРБ - 24%, БСП - 20% при избори днес. Изследване ”сглоби” политическия отбор | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЕРБ - 24%, БСП - 20% при избори днес. Изследване ”сглоби” политическия отбор
Автор: Anonymous да 2013-03-08 @ 19:31 EET
Добре са го казали!Лош е матреала!Три години да те тъпче ,да ти казва,че той коли,той беси и да гласуваш пак за мутрите,за бирата за пашата,?БУДАли!!!
ГЕРБ - 24%, БСП - 20% при избори днес. Изследване ”сглоби” политическия отбор
Автор: Anonymous да 2013-03-09 @ 08:43 EET

Ако ще да е свинар,

ние си искаме цар...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди