изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:04 EEST
НОВ СОРТ ПШЕНИЦА НА ДЗИ Е ОТЛИЧЕН НА „АГРА 2013“    
Земеделие

Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, бе отличен в Конкурса за иновации, който бе организиран в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2013“. Деловият форум завърши днес в Международен панаир Пловдив. Като най-добра научна разработка бе определено създаването на зимна пшеница сорт Божана от института.

Жътва в земеделската кооперация на с. ПобедаHPIM2821Жътва в Добруджа



 

Според селекционера проф. Николай Ценов, сортът Божана е успешно съчетание между различни стопански качества и свойства, които го правят оригинален и пригоден за внедряване в производството. Новият сорт е създаден по метода на многократния индивидуален отбор. Резултатите от различните анализи определят сорт пшеница Божана като добро съчетание между високи добив, качество на зърното и устойчивост към болести. Продуктивността му е по-висока от стандартния сорт за втора група по качество – Садово 1 с около 10 %. При комбиниране на два силни по качество сорта е постигната по-висока продуктивност от родителските форми, в резултат на успешно комбиниране на високата продуктивна братимост от Милена и големия брой на зърната в класа на сорт Обрий. В процеса на селекция са запазени възможно най-високите нива на толерантността към различните групи стрес (студ и суша) от родителите, но качеството на зърното като цяло е по-ниско от тях. Високата полска устойчивост на листни болести, както и високата толерантност към студ и почвена суша, които сорта показва в различни условия на отглеждане е реална предпоставка за висока приспособимост на сорта.

Специалната награда за нов български продукт на изложението спечели биохляб. Според неговите създатели, той е полезен за здравословния начин на живот. Рецептата е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии, включва смес от  ръжено, овесено и пшенично брашно и естествена млечно-кисела закваска, заменяща маята. За първи път бяха връчени награди на Международен панаир Пловдив за най-мащабно участие в „Агра“. Сред българските производители на селскостопанска техника бе отличена компанията „Мадара“, а сред вносителите - „Тайтън машинъри“.

62 изделия си съперничеха в шестте раздела на Конкурса за иновации.  Председател на комисията от експерти бе заместник-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров.

62 новости, от които 17 световни и 7 европейски, може да се видят на „Агра 2013“. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави показват технологии, машини и инвентар,  семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника,  финансови и консултантски услуги, софтуер за агробизнеса, научни разработки. НДТ

 


Сходни връзки

НОВ СОРТ ПШЕНИЦА НА ДЗИ Е ОТЛИЧЕН НА „АГРА 2013“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди