изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:37 EEST
Житейските уроци на страшните детски приказки    
Новини Детските приказки не винаги са весели. В тях има страх, коварство, лицемерие, несправедливост, завист, лъжа, омраза, предателство, страдание и смърт. И така трябва да бъде, защото те са метафора за самия живот, а той е като черно-бяла броеница от щастие и нещастие, а доброто побеждава, но си има цена.

Децата треперят от страшните приказки от 2-3 до 5-6-годишна възраст. Сред класическите страшни приказки са „Червената шапчица“, „Вълкът и седемте козлета“, „Грозното пате“, „Пепеляшка“, „Майчина сълза“, „Малката кибритопродавачка“, „Хензел и Гретел“ и много други.

Детските психолози са на мнение, че не бива да щадим децата от лошото в живота и не трябва да ги възпитаваме в стерилен свят и да им слагаме розови очила, които да не свалят, докато не пораснат.

Каква е ползата от страшните приказки?

1. Приказките помагат на детето да разбере, че светът е сложен и противоречив, че хората са различни – добри и лоши, че животът е пълен с трудности, които трябва да преодоляваме, а не да се отчайваме от тях.

2. Злите хора може да се престорят на добри, затова не трябва да бързаме да се доверяваме на непознати. Вместо това трябва да разпитаме за тях и така да ги опознаем.

3. Понякога злите хора правят добро, а добрите хора не вършат само добри постъпки.

4. Да се вслушваме в съветите на по-възрастните и по-мъдрите хора.

5. Всеки човек е отговорен за последствията от делата си.

6. Няма неразкрита тайна. Всяко тайно нещо рано или късно излиза наяве.

7. Всяко препятствие е безценен опит. Неуспехът не означава да се предадем, а да опитаме отново и отново, докато успеем.

8. Ако помогнеш на човек в беда, в бъдеще той може също да ти помогне.

9. Поставената цел се постига с ум, трудолюбие, изобретателност, смелост, упоритост.

10. Но най-важният извод, до който трябва да стигне детето е, че въпреки злините в живота има място и за радост, щастие, любов и приятелство.

Разбира се, детето няма да стигне само до изводите, затова е задължително мама и татко, баба и дядо да обяснят мотивите на героите и да изведат поуката. И не губете търпение, че детето ви иска да му четете една и съща приказка отново и отново – нали знаете, че повторението е майка на знанието.

Следва продължение: Как да направим така, че детето да не се страхува от страшните приказки.

http://www.az-jenata.com

 


Сходни връзки

Житейските уроци на страшните детски приказки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди