изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:36 EEST
Любимото питие на хората в древността    
Любопитно Бирата-тази любима нам напитка има дълга и интересна история. Независимо от превратностите на човешката история, бирата е била неизменен спътник на хората. Интересното е, че първото споменаване на бирата датира още от най-дълбока древност. Учените са идентифицирали античен ръкопис, направен върху папирус, чиято възраст се изчислява на повече от 3 000 години.

В него баща се кара на сина си, че често го виждал да седи в мястото, където хората пият "гаг", една от най-древни разновидности на пенливата течност. А за рецептите как се прави бира пишат още "бащата на историята" - Херодот, Диодор и Теофраст.

В Тел-ел-Амарна - древната столица на Египет в храма на Нефертити британски археолози откриват няколко останки от древна пивоварна, чиято възраст е на повече от 3 500 г. Учените са на мнение, че тя е просъществувала през ХV-ХІV в. пр. Хр. Знае се също така, че тогава, в онези времена, пенливите напитки са били изключително често консумирани от египтяните. Някои изследователи дори приравняват мястото на бирата с това на хляба или лука.

Историците са единодушни, че пенливата течност е била част от всекидневната дажба на работниците по строежа на египетските пирамиди. Дори се твърди, че те са имали право на до две кани бира дневно. Знае се още, че най-старата пивоварната в Египет се е намирала в устието на река Нил, край град Пелузий, поради което често тази течност се е наричала "Пелузийска напитка".

Доказателства за развитието на производството на бира в древността се откриват и на територията на древна Месопотамия. Там например са открити клинообразни писания върху глинени таблетки, в които се описва как "царската" пивоварната в град Лигаш е преработила 300 тона ечемичено зърно.

В древна Индия например, любимата напитка се е срещала основно под две имена - или "Джовар", или "Мурва". На санскрит пенливата течност е била позната като "Сура". http://www.cross.bg

Френските крави пият по две бутилки вино на ден

Слонове изпили 2 каси водка, за да си сгреят ушите

Обама вари бира в Белия дом

Бирата превръща мъжете в жени

Създадоха рокли от вино

10 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА - КАК ДА ПИЕМ, БЕЗ ДА СЕ НАПИЕМ

Ужас! Пазаруването прави мъжете импотентни

 


Сходни връзки

Любимото питие на хората в древността | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди