изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:05 EEST
Виенският новогодишен концерт бил измислен от Гьобелс    
Любопитно Виенската филхармония обяви, че ще обяви подробностите от своята история по време на нацисткия режим в отговор на обвиненията, че прикрива факти, че някои от нейните членове са били нацисти.

Малцина знаят, че оркестърът известен с новогодишния си концерт, който се предава на живо всяка година в повече от 80 страни по света, е бил инструмент на нацистката пропаганда от 1939 г., предава агенция "Ройтерс".

Преди този период Филхармонията много рядко е свирила делата на семейство Щраус, сред които и валсът "На синия Дунав".

Новогодишният концерт е служил за насърчаване на нацистката пропаганда за постигането на желания имидж, създаден от Йозеф Гьобелс. Той написал в дневника си, че австрийската столица трябва да бъде разглеждана като "град на културата, музиката, оптимизма".

Един от тримата членове на Комисията на историците Фриц Трумпи, обяви, че Новогодишният концерт е създаден от нацисткия режим. Той поясни, че Комисията ще публикува своя окончателен доклад на сайта на Филхармонията, като за пръв път ще бъдат включени и подробностите за 13-те музиканти, които са били изхвърлени от оркестъра поради еврейския им произход или заради противопоставянето им на анексията на Австрия от страна на Третия райх.

"От тези 13 музиканти, 5-ма са починали в концентрационни лагери", добавя Трумпи.

Историкът във Виенския университет Бернадета Мейерхофер отбелязва, че изхвърлянето на еврейските музиканти е започнало още преди 1938 г., когато властта във Виена е била обърната по-скоро към съседна Италия, отколкото към нацистка Германия.

Виенската филхармония обещава, че ще обяви на своята интернет страница и подробностите около връчването на "Пръстена на честта", признание, което през 1942 г. е било връчено на Балдур фон Ширах, нацистки управител на Виена.

Директорът на оркестъра Клеменс Хелберг в своята история, публикувана през 1992 г. очевидно "заобикаля" тази история твърдейки, че не е имал достъп до всички важни документи, когато е писал своето произведение.

През последните години Виенската филхармония попадна в центъра на общественото внимание и стана цел на критики заради неотдавнашното признание за съдбата на еврейските музиканти, които са били част от нейната история, както и заради отричането на сътрудничеството с нацистите. Поради това от оркестъра бе поискано да отвори своите архиви и да започне анализ на спорното му минало. http://www.cross.bg

 


Сходни връзки

Виенският новогодишен концерт бил измислен от Гьобелс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди