изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:41 EEST
М. Райков: Изборите няма да бъдат манипулирани    
Политика

През последния месец по улиците на нашите градове излязоха множество българи, които по ясен и недвусмислен начин изразиха възмущението си от наложените им социални изпитания. Това заяви служебният премиер Марин Райков, предаде репортер на БГНЕС.



Свидетели сме на демонстрация на национално достойнство, гняв от това, че редица институции на българската държава не успяха да защитят гражданите от произвола на монополите. За да бъде осигурена стабилността на държавата и дадена думата на народа, правителството на г-н Бойко Борисов подаде оставка. Изпълнявайки конституционните си правомощия президентът последователно предложи на първите три партии в НС да сформират правителство, които те отклониха.

След разпускането на 41-ото НС президентът пристъпи към назначаването на служебно правителство, начело на което ми гласува доверие да остана, каза новият премиер.

Задачата на това правителство е ясно очертана. Това означава, че това правителство няма да обсъжда конституционни промени, нито може да внася проектозакони, да приема изборни кодекси, заяви Райков. Той подчерта, че това правителство няма да работи по свой бюджет и няма да разработва дългосрочна програма за управление на страната, а то ще зададе посоката за развитие в различни сфери.

Кои са задачите ни. Преди всичко да организираме провеждането на демократични избори в съответствие с действащото законодателство и с очакванията на народа, който има право да изяви волята си свободно и прозрачно. Хората от протестите отправиха тежки упреци. Това правителство е безпартийно, то е тук да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата, изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут.

Българите, които излязоха на улиците изразиха мнение и тези избори са доказателство, че те промениха политическия дневен ред на страната. Всеки, който си позволи арогантност срещу протестиращите, ще бъде наказан на изборите от народа, посочи Райков. Той каза, че българските гласоподаватели са милиони и трябва да бъдат чути. "Чухме протестиращите, да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ. Да поемем своите отговорности, заставайки пред избирателните урни, това изискват демократичните принципи, моралът и принадлежността ни към семейството на демократичните нации. Втора задача ще бъде този кабинет да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, за да бъде гарантирани редът, сигурността, икономическото развитие на българските граждани, каза още той.

Неразделна част ще бъде и предприемането на конкретни мерки в социалната сфера, за която създават условия приетите от НС в последните дни закони", коментира Райков. Той заяви, че като спазват бюджетната рамка, това правителство ще предприеме конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери и най-необлагодетелстваните слоеве от населението. Служебният кабинет ще подкрепи и излизане на България от кризата.

"Служебното правителство е призвано да внесе увереност сред европейските ни партньори, че България ще продължи да изпълнява партньорските си ангажименти като страна-член на НАТО и ЕС. Ще положим усилия продължавайки да работим по финансовата рамка, така че в този период 2014-2020 г. да бъдат реализирани всички проекти, които биха позволили усвояването на ресурсите от еврофондовете. България няма да се отклони от пътя, по който тръгна преди четвърт век. България няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите, свързани с правата на човека. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина", каза Райков.

"Няма да допуснем икономическа авантюра и ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос. България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на нейните интереси", обеща Марин Райков. /БГНЕС

 


Сходни връзки

М. Райков: Изборите няма да бъдат манипулирани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди