изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:28 EEST
РАБОТНИК ЗАГИНА ПРИ ВЗРИВ    
Новини

Работник на 53 години е загинал на 8 март сутринта при взрив на пещ за изпичане на автомобилни радиатори, която се захранва с газ. Тя е в бившия радиаторен завод към „Маяк”, който сега е собственост на софийска фирма, съобщи за НДТ директорът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов. Той обясни, че загиналият е работел на тази машина от 1980 година с малки прекъсвания, през които е бил на трудовата борса. След като през 2002 г. заводът е купен от софийската фирма, той непрекъснато е работел на съоръжението.



 

Технологичният процес изисква да се изпичат  радиаторите, обясни Мартинов. Пещта е работила в първите дни от седмицата – от понеделник до четвъртък. Когато в петък сутринта 53-годишиният запалва пещта и подготвя радиаторите. В 8,05 ч. пещта е била запалена. По някаква причина обаче тя изгасва. При повторното й запалване се получава взрив. Макар видимо да е имал само рана на главата, аутопсията е показала, че той е загинал от разкъсвания на вътрешните органи. Взривната вълна го е изхвърлила на около 4,5 метра. 

По това време в цеха е имало и друг работник, който обаче е бил в другия му край и това го е спасило.

Трудовите инспектори са били на мястото на инцидента 15 минути след подаване на сигнала. Според М. Мартинов, разследването ще е доста продължително, тепърва ще трябва да се установи какво точно се е случило. До вчера по обяд собственикът на обекта не беше предоставил на инспекцията поисканата техническа документация. Според М. Мартинов, трудност при разследването ще създаде и фактът, че въпросната машина е уникална. При създаването на радиаторния завод към „Маяк” навремето цялото оборудване е било доставено от Франция, включително и такава преса. Френската пещ е работила дълго, но поради липса на резервни части е била спряна. Оказало се, че ремонтирането й ще е много скъпо. Затова било възложено на Базата за развитие и внедряване да копира френската машина. Така е създаден един единствен екземпляр на въпросната пещ. Това, че няма друга такава машина, затруднява установяването на проблемът, който е довел до фаталния инцидент, коментира М. Мартинов. Той допълни, че няма данни да е имало проблем с подаването на газ въпросната сутрин. Напротив, газ е имало,      но не е ясно поради каква причина е нямало огън, което е довело до концентрацията на газ, довела до взрива. Според директора на Инспекцията по труда, добре е, ако в радиус от десет метра е имало други хора, те също са щели да бъдат пометени от взрива.

Вчера от завода казаха, че не коментират случая. НДТ

 


Сходни връзки

РАБОТНИК ЗАГИНА ПРИ ВЗРИВ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РАБОТНИК ЗАГИНА ПРИ ВЗРИВ
Автор: Anonymous да 2013-03-12 @ 20:42 EET
Г-н Мартинов,братовчед на Живко Мартинов ,толкова ли е трудно да назовете софийската фирма и на далавераджията Радосвет Радев??? 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди