изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:38 EEST
Потоп след урагана    
НовиниПотоп след урагана. Под този страх живеят хората от Пловдивско. Спасители с мегафони цял ден в петък предупреждаваха хората, че се очаква голяма приливна вълна от язовир "Цанков камък" по посока Пловдив и всички селища по поречието на река Въча.

"Заради това спешно се изпускат 70 кубика по цялата каскада от язовирите "Доспат" до "Кричим". Ако се наложи, ще отворят още 200 кубика", обясниха от "Гражданска защита". Спасителите предупредиха от вълната да се пазят хората от селищата след Кричим - Йоаким Груево, Куртово Конаре, Стамболийски, Кадиево, Оризари. Там цял ден обикаляха аварийни спасителни екипи с мегафони и предупреждаваха населението да се отдалечи от коритото на реката. "Хора, които се намират в коритото, незабавно да напуснат", гласеше алармата. Засега се справяме, но не знам до кога ще е така, обясни кметът на Кричим Атанас Калчев. Според него количеството изпускана вода щяло да мине през турбините и после по река Въча в рамките на град Кричим. Кметът смята, че коритото ще поеме високата вода, тъй като миналата година реката била изчистена основно. Ситуацията обаче можело да се затрудни, ако се наложи допълнителното изпускане на клапата на язовир "Кричим", от което ударно щели да тръгнат още 200 кубика по старото корито на Въча.

В Кричим държат постоянна връзка с дежурни в Гражданска защита и Централно диспечерно на язовира, за да се опитват да контролират водата. Освен аварийното, но контролирано спускане спасителите се опасяват и от прилив на водата заради топлото време, която цяла седмица радва нашенците. "Температурите рязко станаха високи и това докара голямо топене на снеговете, а сега реките се пълнят бързо. Голяма част от тях обаче не са почистени и това може да ни изиграе лоша шега", обясниха спасители. Техни колеги пък спасяваха бедстващи хора в Габрово, Велико Търново, Трявна и Дряново. Кметът на Гарбово Таня Христова обясни за "Стандарт", че нанесените щети са за милиони. Пострадали са общо 65 села и 3 квартала на Габрово, като най-тежко е положението в Борлян, Жълтеш и Ветрово, където има отнесени покриви и паднали комини. В Габрово по улиците има изпопадали множество дървета, изпочупени са витрините на магазините, включително прозорците на общината, а по 100 кв. метра от покривите на болницата и църквата "Света Троица" липсват. Спешната линия 112 буквално бе прегряла, като подадените сигнали са над 130 само за първите няколко часа от урагана в четвъртък вечерта. От кметството очакват проблеми с водоподаването, тъй като токът на града все още не е напълно осигурен от енергото, тъй като освен поражения по електропреносната мрежа са нанесени сериозни щети върху две от подстанциите, както и върху самата сграда на енергото. Таня Христова обясни, че всеки от пострадалите граждани ще получи по 325 лева еднократна помощ. На мястото е и бившият кмет на града и ексминистър по еврофондовете Томислав Дончев, който съобщи, че от ГЕРБ отпускат 100 хиляди лева от партийната каса, които да бъдат предоставени за строителни материали и ремонт на най-силно засегнатите къщи. Заповедта за бедственото положение и вчера не бе отменена. Това ще стане едва когато има уверение, че обстановката се нормализира и няма да има последваща вълна от ураганен вятър през следващите дни. Докато спасителите в града се бореха да помагат на хората, останали без покрив, пациенти от различните отделения в габровската болница съдействали на санитарите и другия персонал, за да спасят сградата от буреносния вятър. "Беше ужасно. Пристигнах към 20 часа, след като вятърът се засили страшно много, за да съм на място и да координирам работата. Пациентите и персоналът обаче вече бяха взели мерки да не се случат големи щети", разказа за "Стандарт" шефката на габровската болница д-р Нели Савчева. Тя обясни, че част от пациентите дори са махали бинтовете си, за да завръзват врати и прозорци. Други са подпирали с легла и шкафове вратите.

В Смолян пък силният вятър събори покрив на кафене в доспатското село Барутин. Проливният дъжд пък активизира десетки свлачища, които затрудниха движението в района.

Ураганът остави 24 планински села в Сливенска и Котленска община без ток. По данни на общините най-тежки са пораженията в сливенските села Божевци, Средорек, Стара река, Зайчаре, Изгрев.   standartnews.com

 


Сходни връзки

Потоп след урагана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди