изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:04 EEST
ЕСО тласка Мини Марица изток ЕАД към фалит    
Новини

Изключително тежка е ситуацията в Мини Марица изток ЕАД, а и в целия комплекс Марица изток. Заплатите за месец април в държавните Мини са под въпрос, предвид ограничените заявки от топлоцентралите: "АESГълъбово", "ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3", "ТЕЦ Марица изток 2" и ТЕЦ Брикел, съобщиха за БГНЕС от ръководството на дружеството.



През последните дни Мини Марица изток не работят с пълния си капацитет. Нещо повече, вчера - 15 март, от дружеството съобщиха, че участъците "Добив" и в трите рудника преминават на двусменен режим вместо на четири сменен.

Изпълнението на бизнес плана на дружеството Мини Марица изток за 2013 година е (или става все по-невъзможно) невъзможно, предвид: силно ограничените заявки за въглища от топлоцентралите в комплекса, натрупаните задължения към контрагенти в размер на над 160 млн.лв., ремонтната програма остава под въпрос

В това време складовете на централите са пълни. По разпореждане на ЕСО частната американска ТЕЦ AESГълъбово е спряна напълно. Тук трябва да се има предвид обаче, че и на двете частни централи в комплекса Марица изток, дори и да не работят, НЕК им плаща цената за разполагаема мощност и студен резерв.

Държавната ТЕЦ Марица изток 2 днес работи на 3 блока на минимални товари. На сайта на дружеството ясно се вижда, че централата работи на 300MВ от възможни 1600 МВ. До преди две седмици ЕСО се оправдаваше с високите температури, но интересно е днес, когато времето навън е студено (зимно), какво ще бъде обяснението на ЕСО, риторично питат от Мините. А в това време има внос на ток в страната.

Въпрос на дни е държавните Мини Марица изток напълно да спрат добива, предвид пълните складове на ТЕЦ-овете в комплекса и ограничените от ЕСО мощности на тези ТЕЦ-ове. Върви се към все по-сигурен фалит на комплекса Марица изток, в това число на държавните Мини Марица изток и ТЕЦ Марица изток 2. Преди дни председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Валентин Топалов бе категоричен: "Мини Марица Изток" са пред прага на фалит! Всички централи в Маришкия басейн дължат пари на "Мини Марица изток", но за да платят централите, НЕК трябва да им плати на тях".

Приоритет на държавата, въпреки новия служебен кабинет, явно остава изкупуването на ел. енергия от ВЕИ, макар и на непосилна за обикновения потребител цена, отчитат от Мини Марица изток ЕАД.

В мини Марица изток работят близо 7500 работници. В ТЕЦ Марица изток 2 – близо 2500 души, в ТЕЦ Брикел – около 2000 души, в АЕS и ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3 – общо около 1000 души. Грози ги реалната заплаха да останат на улицата.

С ограничаването на мощностите в комплекса Марица изток, ЕСО не допуска продажбата на ел. енергия, произведена от централите, на НЕК обществен доставчик по заявените от него (НЕК) количества.

БГНЕС припомня, че във връзка с кризисната ситуация в "Мини Марица-изток" ЕАД, породена от понижената натовареност на топлоелектрическите централи и съответно занижените заявки на лигнитни въглища към тях, в началото на месец март бе създаден консултативен съвет от ръководители и експерти във въгледобивното дружество, съобщиха от "Мини Марица-изток".

Съветът е с участието и на председателите на двата синдиката ФСО "Подкрепа" и ДСО на КНСБ. Основната цел на съвета, който заседава всяка седмица, е да анализира текущото състояние и да набележи спешни мерки за стабилизиране на дружеството в така създалата се ситуация. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ЕСО тласка Мини Марица изток ЕАД към фалит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди