изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:17 EEST
ЦИК призна и поправи грешката си за 4%-та бариера    
Новини

Централната избирателна комисия призна за техническа грешка в чл. 12 от Методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители.



"Чл. 12. Пресмята се сумата от подадените действителни гласове от всички секции в страната и извън страната". Тази промяна означава, че в разпределението на мандатите на национално ниво ще участват партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от 4 на сто от сумата от действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии и коалиции от партии в страната, действителните гласове, подадени за партии и коалиции от партии извън страната и действителните гласове, подадени за независимите кандидати за народни представители в страната, се казва в съобщение на ЦИК, изпратено до БГНЕС.

БГНЕС припомня, че вчера от "Отворен парламент" алармираха, че методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители, приета от ЦИК в петък късно вечер смъква изкуствено 4%-та бариера за влизане на партия в Народното събрание. Грешката се намираше още в описаната от Централната избирателна комисия "Първа стъпка", която регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция от партии на национално ниво.

Подобна формулировка на текста на практика изключва независимите кандидатски листи, записани в Изборния кодекс или пък ЦИК предпоставя, че безпартийните желаещи да бъдат народни представители няма да получат нито един глас. Разпоредбата е в нарушение на изборния закон. Според чл.251, ал. 2 от Изборния кодекс "право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната". В действителните гласове, каквото е изискването на нормативния акт, обаче се включват и коректно подадените бюлетини за независим народен-представител, каквато възможност предвижда закона, се казваше в анализа на "Отворен парламент". /  http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

ЦИК призна и поправи грешката си за 4%-та бариера | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди