изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:17 EET
Окръжен съд – Добрич, прие експертиза и изслуша свидетели по дело за установяване на незаконно придобито имущество    
Ред и сигурност

Добричкият окръжен съд изслуша заключението на вещите лица, изготвили съдебно – автотехническа експертиза, и 10 свидетели по гражданското дело, образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу 9 ответници. Това са Димитър М., съпругата му Къймет Д., синът му Исмет М., брат му Шамши Ш. и неговата съпруга Сание Ш., купувачи на техни имоти – Гюрсел Ас., Румяна Хр., Красимира С. и Данаил С.



С приетата по делото автотехническата експертиза се установява пазарната стойност на 4 автомобила, към които има претенции Комисията. По делото са допуснати още съдебно-техническа и строително-техническа експертизи. Първата трябва да изясни пазарната стойност на 9 мобилни телефонни апарати и накити, конкретно описани в мотивираното искане. С втората ще бъде определена пазарната цена на 15 недвижими имота. Съдът даде възможност на вещите лица да ги представят на следващото съдебно заседание, предвид големия обем на работа по тези експертизи.

Делото е отложено за 29 април, когато предстои разпит на още двама свидетели.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество претендира да бъдат отнето от Димитър Д. и неговата съпруга имущество на обща стойност 428 347 лв. Иска се още да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата сключени между него и останалите ответници договори за покупко-продажба и за дарение на недвижими имоти.

Производството срещу 50-годишния Димитър Д. е започнало във връзка с влязло в сила на 30.11.2011 г. споразумение за решаване на наказателно дело срещу него в досъдебното производство. Варненският окръжен съд го е признал за виновен в извършване на престъпления срещу личността. В периода януари 2007 г. – 09.11.2010 г. на територията на Република България и Федерална република Германия той е участвал в организирана престъпна група, образувана и ръководена от друго лице, създадена с користна цел да върши престъпления – трафик на хора през границата.

Комисията посочва в мотивираното си искане, че общите приходи на 50-годишния и неговата съпруга за проверявания период възлизат на 8,43 минимални работни заплати, а разходите са в общ размер на 3 272.85 МРЗ. Разликата между тях представлява имущество на значителна стойност. Експертите приемат, че след като липсват данни ответниците да са реализирали законни доходи, то може да се направи обосновано предположение, че сумата е придобита в резултат от престъпната дейност на Димитър Д.

Той и съпругата му оспорват тези твърдения, с аргумент че част от имуществото е придобито преди 2007 г. като дарения, подаръци, със спечелени от тях средства от бостанджийство, чрез осъществявана от тях търговска дейност в Полша и т.н. Останалите ответници по делото настояват претенцията срещу тях да бъде отхвърлена като неоснователна.

21.03.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, прие експертиза и изслуша свидетели по дело за установяване на незаконно придобито имущество | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди