изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:10 EEST
Изнасилват по едно дете на ден у нас    
Новини Почти всеки ден едно дете у нас е изнасилвано или е ставало жертва на друг вид сексуално престъпление. Това показва статистиката на Агенцията за закрила на детето. Според данните само за миналата година 324 деца са пострадали в домовете си, на улицата или в училище, съобщи шефът на агенцията Калин Каменов. Други пък са били изнасяни зад граница, за да проституират.

„През последните месеци има тенденция към

увеличаване на трафика на непълнолетни

с цел сексуална експлоатация в Русия и джебчийство в чужбина. 15 деца, просещи в Солун, са върнати в България през миналия месец”, отчете Каменов.

Според неправителствените организации имало и десетки регистрирани случаи на 2-3-годишни деца, които са били изнасилвани в домовете си. Подобна беше историята на малкия Сашко от Сандански, който според разследващи беше изнасилен анално от баща му на 2-годишна възраст. Заради половия контакт детето получи множество разкъсвания и се наложи да му бъдат направени няколко операции. Баща му Костадин Тасев беше осъден на 12 години затвор, но наказанието му все още не е влязло в сила.

Председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов участва вчера в откриването на проекта „Укрепване на административния капацитет на полицейските служители за превенция на сексуални престъпления срещу деца”.

Финансираната от ЕС и МВР програма има за цел да обучи 140 кадри, които да работят по максимално щадящия начин с пострадалите хлапета, както и да предотвратяват престъпленията срещу тях.

Винаги се действа в интерес на детето

Трябва да се работи така с тях, че да не се оказва траен психически ефект. За целта разпитите ще бъдат провеждани в т.нар. сини стаи, където децата ще се чувстват по-спокойни”, каза пък зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев.

Той обясни още, че полицаи ще провеждат кампании в 100 училища, с които да предпазят непълнолетните от сексуално посегателство. В момента вече действат екипи, които да реагират максимално бързо при получен сигнал.

Въпреки стряскащата цифра за престъпленията от интимен характер срещу деца от МВР отчитат, че се наблюдава спад с около 8,5 процента.

Това се дължало най-вече на усилената работа на вътрешното ведомство.

Със стартирането на проекта, който ще струва около 118 хил. евро, се очаква цифрата да спадне още.

.
270 осъдени за секс с малолетни
Над 270 души са осъдени миналата година за секс с малолетни. Това съобщи вчера шефът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. В много от случаите ставало въпрос за роми, които се женят за 10-12-годишни деца и правят секс с тях.

„Не трябва да сме безучастни, когато видим на улицата 12-годишно момиче, което е бременно. Никой не може да ме убеди, че то доброволно си е легнало със съпруга си, когото много обича”, обясни вчера Каменов.

Повечето от наложените присъди не били ефективни, но все пак и това било нещо.

„Смятам, че това е първата голяма крачка към решаването на проблема със сексуалното насилие в семейството и сексуалните посегателства от пълнолетни към деца”, заключи още Каменов. Той смята, че това е и един вид потенциален канал за трафик на деца зад граница. Само през миналия месец е имало 15 случая на такива хлапета, които са били върнати от Солун.

http://www.monitor.bg

 


Сходни връзки

Изнасилват по едно дете на ден у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди