изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:25 EEST
Арест за 34-годишен и домашен арест за 30-годишна, участвали в измама на турски гражданин, постанови Окръжен съд - Добрич    
Ред и сигурност

Арест за 34-годишен и домашен арест за 30-годишна, участвали в измама

на турски гражданин, постанови Окръжен съд - Добрич



 

 

Окръжен съд – Добрич, потвърди задържането под стража на 34-годишния Мехмед Р. Ал. от Лятно, община Каолиново, област Шумен и измени в домашен арест наложената на 30-годишната Янка Ат. М. от с. Карапелит, община Добричка, област Добрич мярка за неотклонение.

Двамата са разследвани по обвинение за това, че в периода април 2011 г. – до януари 2013 г., при условията на продължавано престъпление, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у гражданин на Република Турция и с това му причинили имотна вреда в големи размери на стойност 141 719 EUR.

Янка М. се свързала по телефона с непознаващ я мъж от гр. Ергани, област Диарбекир и му заявила, че иска да отиде да живее в Турция и ще се омъжи за него. При следващ разговор му поискала пари за паспорт, самолетен билет, пътни разходи и той й ги изпратил. В многобройни телефонни разговори след това тя отново искала и получила пари за пътуване при него, за лечение, за плащане на други лица. На 03.07.2012 г. турският гражданин пристигнал в България и я потърсил в с. Ясен, област Плевен, където тя твърдяла, че живее. Там му казали, че няма такова момиче и той съобщил за измамата в посолството на Република Турция.

Част от разговорите били проведени с Мехмед Ал., който се представял за служител на летище София и обяснявал за какви плащания са необходими част от парите.

На 14.03.2013 г. Районен съд – Добрич, е наложил на двамата мярка за неотклонение задържане под стража. Те обжалваха съдебните актове пред въззивния съд.

Окръжен съд – Добрич, след като взе предвид събраните по делото и представените в съдебното заседание доказателства, както и становищата и възраженията на страните, счете жалбата на Мехмед Ал. за неоснователна. Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за неговото авторство на деянието, за което е привлечен да отговаря, а то е тежко умишлено престъпление. Съдът намира, че сериозният финансов ресурс, придобит от 34-годишният с измамата, дава основания да се направи извод за реална опасност той да се укрие. Измамата е извършена при условията на продължавано престъпление и това аргументира реалната опасност той да стори други деяние, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Съдът не прие за основателни обясненията му, че има семейство и бизнес, за който трябва да се грижи, тъй като те не са му попречили да извърши престъплението. С тези мотиви Окръжен съд – Добрич, потвърди задържането под стража на Мехмед Ал.

Съдебният състав намери основания и измени в по-лека мярката за неотклонение на Янка М. Съдът установи, че събраните доказателства аргументират обоснованото предположение, че тя е автор на деянието, за което е привлечена да отговаря, за да й се определи мярка за неотклонение, включително и най-тежката такава. Съдът отчете също нейното чисто съдебно минало, семейното й положение – омъжена, с малолетни деца, и срещу нея не се водят други наказателни производства. Взето бе предвид, че тя има постоянен адрес на местоживеене и съдейства на разследващите органи за установяване на обективната истина. Като прецени тези обстоятелства съдът намери, че постановената на Янка М. мярка за неотклонение е необосновано тежка предвид тежкото семейно положение на обвиняемата и най-вече на малолетните й деца. По тази причини съдът прие, че обоснованото предположение не е достатъчно, за да мотивира необходимостта от задържането й под стража. Съдът посочи още, че мярка не следва да бъде репресивна, т.е. като наказание за извършеното деяние, а се налага с цел обвиняемия да бъде на разположение на разследващите органи за извършване на процесуални действия с него. Съдът реши, че мярка за неотклонение домашен арест спрямо Янка М. би дала възможност за ефективно провеждане на разследването.

Актът на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.

 

 

22.03.2013 г.                                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Арест за 34-годишен и домашен арест за 30-годишна, участвали в измама на турски гражданин, постанови Окръжен съд - Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди