изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:03 EET
ТАЗИ ГОДИНА РЕКОЛТАТА В ДОБРУДЖА ЩЕ Е ДОБРА    
Новини

Това вещае пристигането на първите щъркели в село Безводица, който дойдоха в гнездото в двора на Никола Атанасов точно в деня, когато настъпи астрономическата пролет



Тази година реколтата в нашия край ще е добра, защото щъркелите пристигнаха кални, а клюновете и краката им са червени. Това прогнозира пред НДТ природолюбителят Никола Атанасов, в чийто наследствен двор в село Безводица традиционно гнездят щъркели още от 1896 година. Тази година първата двойка пристигнала на 20 март, когато в 13:02 ч. настъпи и астрономическата пролет. Сега двойката вече оправя гнездото - мъжкият носи съчки, а женската ги плете.

Никола Атанасов, известен като бай Кольо Щъркела, сподели, че сега в двора му има четири щъркелови гнезда. Преди е имало пет, но едно е било съборено от буря. Засега двойка се е настанила само в едното гнездо, а в другите нощували щъркели, които през деня са край селото.

През миналата година в гнездящите в имота му дългокраки птици излюпили 3 малки щъркелчета. Имало е години, когато е имало поколение от 4, а веднъж дори и 5 малки.

„Щъркелите са големи санитари. Те чистят мишките от полето, гущерите, змиите, различни насекоми. Хранят се и с охлюви – горски и полски”, разказва Никола Атанасов. И допълва, че птиците, които идват по нашите ширини пристигат от Южна Африка. Те прелитат 20 0000 километра, за да пристигнат тук. През пролетта у нас долитат по-възрастните, а младите остават в Южна Африка докато навършат петгодишна възраст, когато започват да водят любовен живот и да създават поколение, разказва още бай Кольо. Той разказва още, че по-възрастните щъркели идват по нашите ширини, за да създадат потомство, тъй като снесеното яйце не ли могло да оцелее при африканските горещини.

„Драго ми е сутрин, като стана, да видя щъркелите, че са на дървото. Сутрин единият отлита в 6 ч. Връща се в 8 ч. и носи храна на малките. След това отлита другият възрастен щъркел. Ако вали дъжд, този, който е в гнездото, не мърда докато всичко не изсъхне”, продължава разказа си за  дългокраките си гости природозащитникът. И допълва, че задължително мъжкият щъркел носи храната, а женският партньор храни малките.

Според Никола Атанасов, щъркелите са много добри съседи. В двора те общуват със стопанина. Не гнездят къде да е, а избират стопаните им да са добри хора и да се грижат за тях, да не ги плашат и да не ги гонят.

Самият Никола Атанасов също се е погрижил за гнездата преди да пристигнат птиците, разчистил ги е от клоните. Направил и хубава ограда, за да могат гостите, които идват, за да видят щъркеловите гнезда, да влязат в хубав стопански двор, споделя Никола Атанасов. Сега мечтата му е община Балчик да асфалтира около 200 метра от улицата, за да се свърже дворът с асфалта и да не се налага гостите да газят в кал.

„Безводица се намира на емиграционен път на птиците. Оттук минават също дропли, орли, които отлитат към Румъния, Унгария, за Полша и Украйна”, продължава разказа си 87-годишният бивш учител. Той допълва, че в двора му всяка година зимуват градински орли, които са с размер на кокошка. Тази година те са 26 и  все още са в имота на Никола Атанасов, но най-късно до 1 април ще се преместят в гората, тъй като щъркелите и орлите не можели да съжителстват. Освен това, в двора си  бай Кольо има и синигерчета, които, както и лястовичките, пристигат след 1 май.   НДТ

 


Сходни връзки

ТАЗИ ГОДИНА РЕКОЛТАТА В ДОБРУДЖА ЩЕ Е ДОБРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди