изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:07 EET
Иво Инджов: Неудобните журналисти в БГ ги подслушват и следят    
Коментари

Зачестилите публикации в медиите за слухтене на тайните служби срещу неудобни за "режима Борисов" журналисти, политици и лидери на протестите и последвалите объркани опровержения на част от "засегнатите" показват, че в предизборния период неприятната миризма по тази тема тепърва ще се засилва.



Имало ли е частно ГДБОП около бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което повече от година се е занимавало със събиране на публична и непублична информация и изготвяне на компромати за три политически партии, олигарси и журналистите Владимир Йончев, Илияна Беновска, Сашо Диков и Маргарита Михнева? Имало ли е разработка с кодовото име "Будали" срещу журналистите от "Биволъ" Асен Йорданов и Атанас Чобанов? Прокуратурата е потвърдила индиректно, че такава преписка е била водена, става ясно от публикация в "Биволъ", който се позовава на отговор от държавното обвинение във връзка със съответното запитване от сайта. В началото на февруари "Биволъ" разпространи серия от публикации за отношенията между службите и Бойко Борисов, който през 90-те години получил псевдонима "Буда", след като бил вербуван за сътрудник от предшественика на днешната ГДБОП.

По първия въпрос спешно трябва да се самосезира прокуратурата. Още повече, че твърденията на лидерите на "Антимафия" бяха изречени по bTV - най-гледаната телевизия в България, а в сюжета са "замесени" Цветанов и близки до премиера Борисов лица. По втория случай държавното обвинение също трябва да отиде до край. Но не като се води от поговорката "и вълкът сит, и агнето цяло", както стана с проверката на бомбастичното твърдение на Борисов, че в НРС имало информация за готвен атентат срещу него с поръчител Ахмед Доган. Която впоследствие се оказа с крайно ниска степен на достоверност, както оповести главният прокурор Сотир Цацаров, но Борисов нямало да бъде съден за изнасяне на класифицирана информация, защото тя не била секретна.

На този етап защитата на Цветанов по част от горните казуси изглежда неубедителна. В предаването "Седмицата" на Дарик радио на въпросите дали са подслушвани и следени лидери на протестите и има ли разработка "Будали" подобна на "Галерия" срещу журналисти, той отговаря: "Мога да кажа, че докато съм бил министър на вътрешните работи, никога по никакъв повод не е било правено искане за слушане на политически опоненти". И уточнява, че винаги, когато е имало прилагане на СРС-та, това е ставало според българското законодателство и че твърденията за злоупотреби били спекулации".

Твърденията на бившия вътрешен министър са силно уязвими. Преди време дори премиер Борисов попадна в мрежата със СРС-тата, както стана ясно от скандала "Мишо Бирата". От него остана неприятното усещане, че правителственият шеф е покровителствал митнически нарушения и определен митничар. Освен това Цветанов говори за "политически опоненти". В една демократична страна, каквато България все пак е, въпреки многобройните дефекти на демокрацията й, журналистите не могат да бъдат "политически" опоненти, дори да критикуват яростно даден политик или политика. Защото са представители на "четвъртата власт", която по дефиниция би трябвало да изразява интересите на гражданите. Така че от отговора на Цветанов не става ясно дали са разработвани неудобни знакови фигури от медиите.

Но с оглед на манталитета на българските тайни служби, взрива на използване на СРС-та при управлението на ГЕРБ и милиционерския манталитет на по-голямата част от лидерите му, е по-вероятно службите да са слухтели около определени журналисти.

Да подслушваш и следиш определени журналисти и да им правиш профили с цел подхвърляне на компромати срещу тях и пълното им дискредитиране в слугински медии, е далеч по-лесно, отколкото да ги съдиш. Когато един политик се изправи срещу журналист в съдебната зала, фактите, изнесени за него в медиите отново стават обект на публични дискусии. И колкото и да е нереформиран и зависим от силните на деня съдът, вероятността да отсъди в полза на обществения интерес за сметка на честта и достойнството на засегнатият политик никак не е малка. Освен това делата срещу журналисти и медии се точат с продължение на години, както между впрочем повечето дела в България, което е в ущърб на политиците. А и те се чувстват гузни, че вече 24 години след началото на прехода не са реформирали съдебната система така, че тя да работи по-добре и в по-съкратени срокове. В интерес на гражданите, включително на самите политици.

Ето защо неудобните журналисти в България ги подслушват, следят и манипулират. В България, по подобие на други страни в Източна Европа и от бившия Съветски съюз наличието на такива практики е пример за бавно отмиращите авторитарни рефлекси на политическата класа по отношение на ролята на информацията и свободното изразяване на мнения за функционирането на политическата система и обществото. Подобни подходи в съчетание с безотговорна политика, която толерира медийната концентрация и непрозрачността на медийната собственост и сервилността на големите телевизии и вестници осигурява отделни победи на управляващата партия. Но накрая тя губи войната с общественото мнение. Прогонването на правителството на ГЕРБ от организираната във фейсбук "улица" е най-яркото доказателство затова. /БГНЕС

----------

Иво Инджов е медиен експерт

-------------

Коментарите в рубриката "Без филтър" изразяват личната позиция на автора и не ангажират по никакъв начин редакцията на Агенция БГНЕС.

 


Сходни връзки

Иво Инджов: Неудобните журналисти в БГ ги подслушват и следят | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Иво Инджов: Неудобните журналисти в БГ ги подслушват и следят
Автор: Anonymous да 2013-03-25 @ 08:57 EET
В Добрич има "неудобни",които са подслушвани,наблюдавани и мачкани повече от 12 години, без значение кой е на власт,но най-много зло им се изсипа върху главите след 2001г,засегна близките им през 2006-7г ,та до днес...Какво ще кажете господин журналист  за това?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди