изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:30 EEST
Преминаваме към лятно часово време в края на седмицата    
Новини Тази неделя преминаваме към лятното часово време. Това означава, че часовниците трябва да се преместят с час напред.

От 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч.сутринта в последната неделя на месец март.

Отново ще се върнем към астрономическото време на 27октомври, в 4 часа през нощта.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. С това се цели подсигуряването на по-добър синхрон между часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път идеята е лансирана от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“ през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да приеме това нововъведение, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последвала примера, като въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

http://www.cross.bg/

 


Сходни връзки

Преминаваме към лятно часово време в края на седмицата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди