изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:37 EEST
Българи в чужбина обявиха изборите за нелегитимни    
НовиниВ отворено писмо до президента Росен Плевнелиев българи, живеещи зад граница, обявяват предстоящите избори за нелегитимни и противоконституционни. Наши сънародници от инициативата "АБГ - Асоциация на българските групи" очакват от държавния глава да сезира Конституционния съд заради текстове в Изборния кодекс и в самата Конституция, които дискриминират българите зад граница и ограничават активните и пасивните им избирателни права.

За пореден път те настояват за отделен избирателен район "чужбина", за идентични бюлетини в България и зад граница, като искат изборните секции извън страната да бъдат откривани на база на преброяване на българите от съответните дипломатически мисии. "Ние сме убедени, че президентът, тъй като той ще остане на своя пост след това временно правителство, той е длъжен да уважи нашите искания като български граждани и да внесе тази инициатива в Конституционния съд", коментира един от авторите на писмото до държавния глава - Велка Йордан-Йонкманс, която живее в Германия. "Дори и да се случи след изборите, това трябва да се случи. Ние го правим сега, за да остане като факт", подчерта Велка Йордан-Йонкманс.

По думите й български граждани дори и преди изборите са установили, че член от Изборния кодекс, самата уредба на изборите, противоречи на Конституцията: „Става въпрос за дискриминацията на българските граждани, живеещи извън страната. Предстоящите парламентарни избори ги обявяваме за нелегитимни и за противоконституционни по рода, по който са замислени, по реда, по който ще се произведат. Няма да отрази нито желанието на българите, живеещи в чужбина, нито ще отрази реалния вот, защото ние нямаме район. Ние получаваме една бюлетина, в която няма посочени нито партии, нито кандидати".

Над 2 милиона българи в чужбина нямат право да посочат свой кандидат, защото нямат избирателен район, подчерта Йордан-Йонкманс. Според нея това ще се отрази на активността по време на изборите: "Активността намалява от избор на избор. Няма да има активност, това е моята прогноза. Ще се радвам, ако се лъжа". http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Българи в чужбина обявиха изборите за нелегитимни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди